full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Alf Lax: Musiken förenar, den binder människor till varann!

by Radio Tio | jul 14, 2014
För mig har musiken och sången en central plats i livet. Som barn sjöng jag mig till sömns, varje kväll, medans jag rullade fram o tillbaka i min säng.Jag var ett oroligt barn, men upptäckte tidigt att musik o sång gav mig någonting. Jag blev lugn och harmonisk av att lyssna. Eller av att själv sjunga.

Musik skapar stämning och känslor. Den lever sitt eget liv. Som ett andligt väsen påverkar den oss, och gör någonting med oss. Samtidigt är musiken lagd i människans händer, hon kan i stort sett, göra vad hon vill med den.

Jag såg ett TV-program för ett tag sedan. Det handlade om ungdomsgäng i USA.
Top-6, tror jag dom kallade sig för. Det började med 6 ungdomar som bl.a rappade och
körde Hip-Hop. Men dom levde kriminellt och använde droger. Musiken blev deras mest effektiva vapen. Genom den fick dom ut sitt budskap, som var väldigt våldsinfluerat.
Musiken blev ett instrument till att sprida vålds och drogpropaganda.
Jimmi Hendrix sa en gång - "Ge folket musiken först, sen kan du ge dom det budskap du vill ha ut. Om man slarvigt vill uttrycka sig, skulle man kunna säga - " Lek inte med musiken, för till sist, leker den med dig". 
När jag skriver en sång, så är det oftast melodin som kommer först.Och den skapar en slags stämning som öppnar upp för, inom vilket område texten skall handla om. Jag vill ju inte sjunga min innerligaste kärleksförklaring till en stenhård marsch.
 
För mig tjänar musiken till ,glädje, uppbyggelse, gemenskap och kärlek, inte minst. Den kan också användas för att förstärka och peka på orättvisor. Den kan beskriva människors livsöden, på ett sätt som väcker empati och medmänsklighet.
Där någonstans är väl jag med mina story-songs. Jag vill väcka empati och medkänsla. Vet inte riktigt varför detta har en så stor betydelse för mig. Kanske var det för att Gud, i sin nåd, såg till mig. Kände någon slags empati för mig. Kanske rent av älskade mig.
Förhoppningsvis, föddes där och då en sång som inte ville tystna. Som kristen sångare och låtskrivare känner jag en stor tacksamhet och även respekt för det hantverk som jag fått av Gud. Att förvalta och bringa musiken vidare!
MVH. Alf Lax

Leave a comment