full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Dag Bergkvist: Det är besökelsetid för Sverige

by Radio Tio | jul 14, 2014

Vi kom till kyrkan en tisdagskväll. De höga avlånga sidofönstren i kyrkan släppte ut ett varmgult ljus som verkade inbjudande för alla som såg dem. Här var det liv. Det var som om de vittnade för den medelmåttiga arbetarorten: "Här finns det rum. Här finns det plats för den som vill komma in. Här finns det värme för den som är frusen, mat för den som är hungrig, vatten för den som är törstig och gemenskap för den som är ensam."  Min far som körde vår combi fick leta ett tag för att hitta en parkeringsplats. Betänk -  detta en tisdagkväll. När vi väl kommit in fanns det endast några få sittplatser kvar på läktaren.

Något hade hänt i församlingen. Vid något slags gudabenådat tillfälle hade den så invanda och för många till leda välregisserade traditionen fått ge vika för den andliga hunger som verkat ligga uppdämd sedan åratal. Man följde inte längre ordningarna som vanligt.

En halv veckas kvällsmöten blev till en vecka till, och sedan ytterligare en vecka till och därpå ännu en vecka. Evangelisten talade kväll efter kväll. Det blev mer och mer uppenbart att denne Guds tjänare verkade i en särskild smörjelse att uppenbara Kristus för åhöraren.

Han målade upp Jesu försoningsdöd, hans ödmjuka kapitulation inför Faderns vilja och Guds kärlek till alla människor. Och detta på ett sådant sätt att de flesta av oss fick ett "styng" i hjärtat. Den lokala tidningen hade artiklar på första sidan. Många fick uppleva en radikal frälsning, andedop, läkedom till kropp och själ och en ny frihet i sitt andliga liv. Jag blev andedöpt på slutet av denna besökelsetid. Det hela utvecklades till en rörelse av Anden som fick föra många själar till Jesus och hans kors.

Ja. Jag skriver här faktiskt om musik. Inte en musik som sätter mig som musiker, sångare eller lovsångsledare i centrum. Det är nämligen inte det som är lovsång. Jag skriver här om den himmelska musiken, den som flödar direkt ut ur Guds hjärta.

Den går ut från himmelen och når ända ned till den som har ett ödmjukt hjärta, till den som är nedböjd och förkrossad, till den fattige och syndaren. Den vittnar om Guds kärlek till alla människor och om Jesu Kristi försonande blod. Den musiken heter "evangelium". I kapitulationen inför Jesus föds den sången i allas våra hjärtan.

Jag kan aldrig glömma denna tid, men minns den med glädje, förundran och till och med med en andlig bävan. Jag var tonåring då. Och blev korsfäst med Kristus. Jag blev fast i Honom. Men jag känner igen tidsandan idag som igår.

Det är som om det råder ett slags andligt vakuum i Sverige - nu 2014 som då 1983. Med tårar bör vi tvingas inse och konstatera:  Vi har alldeles för många trötta och uppgivna församlingsledare och vi är ett folk som verkar vara mer intresserade av melodifestival, matlagningsprogram och att bara få resa bort under årets mörka period. Man orkar inte med kyrkoverksamheten längre, eller så har man tappat tron på den.

Jag undrar om inte Herren har ännu våg till beredskap för detta land. Jag tror det - av hela mitt hjärta.  Lyssna, min vän: En andlig vårflod står för dörren. Vi frågar oss med rätta: "Ska jag få vara med?" Då frågar Jesus: "Älskar du mig?" Guds Ande börjar blåsa över våra liv för att väcka liv i vår första kärlek till Honom. Om vi älskar Honom, låt oss då svara som Petrus: "Ja, Herre. Du vet att jag har dig kär."

Herren kallar dig sångare, musiker, evangelist, pastor, profet, bibellärare eller vilken kallelse du än har. Kallelsen penetrerar allas våra hjärtan. Vad är viktigast för oss just nu? Den himmelska tonen måste ta tag i vårt innersta. Nu är det tid att låta Herren veta vårt hjärtas längtan och begär. Min bön kommer att vara: "Gör det igen, o Gud."

Leave a comment