full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Emilia Lindberg: Gud räknar med dig i sitt lag

by Radio Tio | jul 14, 2014

Jag kommer från två intensiva helger nu med möten i G:a Hjälmseryd. Som vanligt har det varit en god tillströmning av människor som kommit till mötena. Något som präglat de här helgerna är hur vi i all enkelhet har fått räkna med Gud.

Vi är alltså mitt ute på landet, i en maskinhall där vanligtvis kossor och traktorer trängs. Inget vatten eller toaletter finns, utan vi har fått köra dit det mesta, t.om. kylskåp och spis. På den här platsen har vi valt att tillsammans skapa utrymme att frambära evangeliet och berätta om Jesus, om vad Han har gjort och vad Han kan göra.

Vi har inte haft på oss några marschkängor, utan utgått från orden i Rom 10:15 : ”Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet”. Jag tror på Guds ord som inräknande och inkluderande. Vi kommer med ordet, ibland i kamp och strid, men inte för att mota motståndare eller fiender, utan för att möta dem som Han redan har räknat som sina.

Jag kommer ihåg hur det var på idrotten i skolan. Varje gång man skulle spela någon bollsport så valdes en ”förstaväljare” och en ”andraväljare” som i sin tur skulle välja varsitt lag. Jag tillhörde inte de som utmärkte sig i idrott, men var en positiv person att ha med i laget för lagandans skull.

Men, det räckte ändå inte särskilt ofta för att blir prioriterad i valet av lagmedlemmar. Oftast blev jag och de som var både ”dåliga” och blyga valda sist. Den känslan kan jag fortfarande komma ihåg, även om jag aldrig var helt exkluderad eller utesluten. Man kände så tydligt att man inte hade samma värde som t.ex. Stina som alltid gjorde mål, i alla sporter.

Men Gud har räknat in ALLA, där du och jag inte behöver fundera på om vi är prioriterade eller spelar någon större roll för än någon annan. Det är klarlagt och färdigt och alla har redan räknats in och det, tror jag, är för människan i botten attraherande. Alla vill känna sig sedda, utvalda och inräknade.

Det är det jag tror har gjort mötena i helgen så goda. Gemenskapen har varit i fokus. Vi har varit glada över varje person som har kommit, ung, gammal, fattig, rik, troende eller ej. Vi har sett några ta beslut om att räkna med Honom i sina liv och det är alltid en stor glädje. Räknar du med Gud i ditt liv? Du har en plats och är ett förstahandsval i Hans lag.

 
Även om du inte räknar med Gud så räknar Han alltid med dig, kom ihåg det!
 

 

Leave a comment