full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Rebecka Isberg: Djupt, heligt allvar

by Radio Tio | jul 14, 2014
Jag brukar leda lovsång i en underbart härlig och Jesus-centrerad församling i Märsta som heter Märsta Internationella Kyrka. Jag skulle vilja dela med mig från ett söndagsmöte när Lisa Pålsson predikade.

För några månader sedan såg jag filmen Noah på bio. Jag hade inga direkta förväntningar på den, utan tänkte mer att den skulle grundas på bibeln men med lite extra Hollywood-tillägg. Oj vad jag hade fel!
Det finns kristna som älskar den, eller tycker i alla fall att den är ok. Jag tillhör inte denna gruppen. När jag och min vän genomlidit filmen, går vi ut ifrån biosalongen med en tomhet på insidan. Varför? Efter några timmars grubblande kommer jag på det. Kärlek. Den saknade kärleken från Gud.

En sak som slog mig, är att så som samhället ser ut idag kan jämföras med hur samhället såg ut på Noas tid, gudlöst, självförverkligande, sexuellt lössläppt, osv. TACK GUD för att han lovade att han inte skulle sända ännu än syndaflod.

Så ut kommer jag från bion, längtandes efter att får vara nära Gud och hungrigare än någonsin på Hans kärlek. Detta formade också sångerna jag valde till söndagsmötet. 
Lovsången var härlig och hans närvaro var stark. Efter ca 45 min av härlig, innerlig tillbedjan så kommer det ett heligt allvar över mig, och atmosfären ändras.  

Som Guds barn är vi kallade till gemenskap med honom, att lära känna Honom, och leva nära Honom. Och det är lätt man man stannar där. ”Gud älskar mig, och jag är förlåten och på väg till himlen. YEY! Nu ska jag bara försöka hålla mig borta från att synda.” Och det är inte fel, men vi har också fått kallelsen att föra evangeliet vidare. Jesus dog ju för ALLA. Har Du rätten att bli frälst har väl killen i kassa på ICA rätten att bli frälst, inte sant?.

Det var just detta som jag fick så otroligt starkt mitt under lovsången: ”Är du redo för Jesu-återkomst?” Det står ”Herrens dag kommer som en tjuv om natten.” Vi vet alltså inte när han kommer tillbaka, vi kan bara gå efter de tecken som bibeln talar om. Därför måste vi ta vara på vår tid! Gud har gett oss allt vi behöver; Hans ord. Så det enda vi behöver göra är att låta Gud använda oss.

I ärlighetens namn så hade jag inte förberett mig så mycket i bön, utan detta kom verkligen bara ut ifrån mitt hjärta men med ett djupt, heligt allvar. Det var nästan som att man kunde sträcka ut handen och ta på det, så mastigt var det! Så jag bad med församlingen om mod att våga vittna för människor och tackade Gud för hans hjälpande hand.

Vi prisade Gud en stund till, sedan kom Lisa upp. Hon ber och jag spelar lite till sedan går jag ner från scenen. ”Det där var tungt Gud, tänkte jag, undrar hur hon ska gå vidare efter de här..” För så häftigt var det, det var verkligen som ett slag i magen. Men ändå tänkte jag att predikan skulle handla om något helt annat.

Lisa inleder gråtandes med att säga ”Idag vill jag predika på knä, för det jag ska dela med er fick jag så otroligt starkt för några månader sedan. Och när Gud först talade till mig vägrade jag pga rädsla att dela detta mer er. Det här är för stort Gud!” Hon fortsätter att berätta att sedan Gud talade till henne har hon inte upphört att ropa till Gud. Dag som natt har hon bett gråtandes över detta. Men nu kände hon att Gud manade henne att dela det hon fått från Honom. ”Jesus kommer snart, väldigt snart och frågan är, är vi redo?”

- Vad säger hon!?
Det jag precis delade på scenen fick hon för några månader sedan och idag av alla söndagar så delar hon det och detta är dessutom första gången jag hör henne predika! Jag hör henne sedan prata kring det jag skrev i början, om samhället på Noas tid hur det likar vårt samhälle idag och under hela predikan tar hon upp saker som jag talade ut under lovsången.

Fast att jag inte hade förberett mig så mycket i bön använde Gud mig ändå och det fick mig att inse vilken stor GUD vi tjänar! Här tror jag att jag bara går på mina känslor när det i själva verket är Gud som talar genom mig! Det jag trodde bara var en fas under lovsången som vi skulle begrunda och bevara i våra hjärtan, var istället själva kärnan i det Gud ville säga. 

Det som fick mig att verkligen inse Guds storhet var hur allting var så planerat. Det jag såg som bara visa ord, hade Gud redan planerat genom att tala samma sak till Lisa månader innan.
Wow, vilken Gud vi tjänar!

Leave a comment