full screen background image

Vi talar nästan inte om det...

Jag vet knappt var jag ska börja...😧
Denna julledighet har varit stunder av att leta, gräva, försöka förstå och upptäcka. Och jag blir så frustrerad när jag inte ser eller uppfattar allt som jag vill få tag på! Jag har inget behov av filmer och serier för att kunna roa mig. 
ALLT jag längtar efter är att få del av det Guds Ande vill leverera till sitt folk i denna tid. Jag vill kunna lyssna, ta in och omsätta det.
Våra ögon och öron är viktiga kanaler in i våra liv. Det är bl.a. de som hjälper till att bygga upp eller riva ner det Gudsrike vi har inom oss. Våra hjärtan och tankar behöver ett beskydd i denna tid, och det kan vi inte ta lätt på. 
 
Antikrist ande är i full verksamhet - och det kommer att tillta under 2018. Om vi inte är beredda och förstår tidens olika tecken, kommer vi att ha svårt att navigera framöver. 
 
Jag ber Gud om en desperat hunger mitt ibland oss som kristna, och en noggranhet att inte bli bedragen i denna tid. Att vi ska kunna läsa och förstå Guds Ord på ett klarare sätt, för Gud själv har lovat att uppenbarelsen kring Ordet ska öka i den yttersta tiden - om vi läser...
Finns vi då där för att få tag på det, eller är vi fortfarane i stadiet av att göra som vi alltid har gjort och levt? Kan vi tänka oss att göra de förändringar som behövs?
 
Detta skriver jag till er 
med tanke på dem som försöker leda er vilse.
Vad er beträffar, så förblir i er den smörjelse 
som ni har tagit emot av honom, 
och ni behöver inte någon som undervisar er, 
utan vad hans smörjelse lär er om allting 
är sanning och inte lögn.
Förbli i honom som den har lärt er.
1 Joh.2:26-27
 
Det finns något som vi alla kan få del av. Det är smörjelsen från Gud själv, den helige Andes vägledning, som är unik och tillgänglig för var och en av oss. Då kan vi inte slå oss till ro och tro att andra är våra guider i livet, för i detta avsnitt skrev Johannes just specifikt om Antikrist och antikrister...
Daniel skriver:
 
Dem som har kränkt förbundet 
skall han med smickrande ord locka till avfall,
men de av foket som känner sin Gud
skall stå fasta och hålla ut. 
De förståndiga bland folket ska ge många insikt...
Daniel 11:32-33
 
Det är som om vi kristna som tror på detta har tappat målföret. 
 
William Booth sa på sin tid på 1800-talet, om framtiden och dess faror:
 
"Religion utan den Helige Ande,
kristenhet utan Kristus, 
förlåtelse utan ånger,
frälsning utan pånyttfödelse
politik utan Gud
och himmel utan helvete."
 
Vi har ett och annat att stå upp för och försvara.
 
/Eleonora Lahti

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Torbjörn Frisk: Stör inte kärleken

by Radio Tio | jul 16, 2014

Min största glädje är att få vara i Guds närvaro. Visst är det härligt att gå inför tronen. Men egentligen är jag inte speciellt intresserad av att bara gå till tronen, dvs transportsträckan dit. När jag kommit fram till tronen är det ju där som jag vill vara.

Mitt mål med att gå inför tronen är, på samma sätt som om jag skulle ta flyget till någon paradisö mitt i vintermörkret, att vara där (jag mottar tacksamt sådana resor om någon vill skänka mig det som en profetisk handling, bara som ett litet tips ;) ), att sitta ner vid Jesus fötter, som Maria gjorde, och bara höra när Jesus talar, att vara så nära honom så att jag hör och känner hans andedräkt, att höra hans hjärta slå, att vara helt förlorad i Kärleken.

Men jag har en hjärtesorg som jag haft i många år, oavsett om jag varit på scenen eller inte, i många olika kyrkor och kristna sammanhang - respektlöshet för Guds närvaro. I princip varje gång då vi tillsammans kommit inför tronen så kommer, om än välment, någon upp med pålysniningar, tiggerier och annat som absolut måste ta det utrymme som jag egentligen hellre skulle tillbringa vid Guds tron nu när vi äntligen kommit fram.

Borde vi inte istället söka Gud i hans Ord för gudstjänstordningar? Då skulle vi finna att offra pengar och medel alltid är förknippat med att offra lovets offer. Visste du att prästerna i templet kunde inte offra ifall inte leviterna från sina hjärtan lovade Gud med sång och med instrument? Att respektlöst abortera Guds närvaro genom lovsången med offertal, pålysningar och reklam för olika produkter var otänkbart. Israel skulle i så fall inte, trots alla ods, vara det det är idag. 

Sedan får våra tappra "leviter" försöka plocka upp Guds närvaro igen. Det är ingen lätt uppgift som görs i en handvändning genom "bara en sång". Men så plötsligt händer det mest underbara som kan hända: Gud kommer med sin närvaro.

Då, innan sångarna och musikerna, såväl som hela församlingen, hunnit ge den helige Ande fritt spelrum och flödat i Andens gåvor kommer pastorn eller predikanten upp, om än också han/hon i bästa välmening och med ett brinnande hjärta, och åter hindrar mig från att sitta ner i Guds närvaro och "bara vara" där, att få vara vid vattnet och finna ro. Det finns en utbredd missuppfattning att lovsången ska bereda vägen för Ordet.

Återigen: Sök Gud i hans Ord för det vi gör, det är inte varför vi lovsjunger Gud. Guds Ord uppmanar istället oss till lovsång på den här grunden: Lova Herren därför att han är God och hans nåd varar för alltid, varenda dag, varenda sekund, hans nåd genom Jesu blod för våra synders utplånande, hans sår till helande för vår kropp och för vår själ, hans uppståndelsekraft genom hans Ande som bor i oss.

Leviterna förberedde aldrig Ordets förkunnelse genom sång och musik - de lovade Gud enbart på den grund av hans godhets skull och uträttade det profetiska Ordet genom sång och musik. 

Jag säger inte att vi inte ska ha Ordets förkunnelse. Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Guds Ord. Men vad jag säger är att respektera Guds närvaro och inte störa den. Eller som Guds Ord understryker vid tre olika tillfällen: Jag besvär er / Jag bönfaller er... Oroa inte kärleken, stör den inte, förrän den själv vill. (Höga Visan 2:7, 3:5, 8:4).

Kan du föreställa dig lovsångarna komma upp och bryta av offertalet med en sång eller komma upp mitt i predikan när det börjar bryta igen och låta predikanten diskret lämna scenen och sitta ner tills han/hon eventuellt blev uppkallad igen. Nej, det vore såklart respektlöst.

Men det är precis exakt det som pågår i våra kyrkor hela tiden, fast tvärtom. För det är inte två olika evangelier vi predikar, två olika smörjelser som är verksamma i ett möte. Vi är förenade genom En Ande och flödar tillsammans i En smörjelse.

Visste du föresten, som en liten parentes, att leviterna, som var sångare och musiker, också var förkunnare och profeter? Våra sångare och musiker behöver träning och support i detta av det andliga ledarskapet

Kanhända är jag en missuppfattad konstnär. Men i så fall är jag det med nitälskan för Guds närvaro. Jag har fått smaka lite grann på Guds närvaro och det har blivit som ett "gift" eller en tung "drog" i mitt liv: Jag bara måste ha mer av Gud och få vara i hans närhet.

Och som en "levit" längtar, ber, arbetar och investerar jag för att också du ska få mer av Guds närvaro i ditt liv. Jag längtar efter en tid när fokuseringen flyttas från pulpeten till tronen, då Guds Ande istället får fullt spelrum och 'allt kött må vara stilla', men de andliga gåvorna flöda i gudstjänsterna och samlingarna.

Om det är du, jag eller någon annan som Gud använder är fullständigt ointressant i Guds närvaro. Sedan faller allt annat på plats, för Gud är ordningens Gud och i hans närvaro finns plats för allt som är viktigt. Längtar du också efter det så är du i gott sällskap. Jag menar av Mose, David och många andra som Gud talar gott om för att de sträckte sig efter mer av hans närvaro. Ja, även Jesu största glädje var att få vara nära Fadern och umgås med honom. 

Kan du se det? Kan du höra det? En ny tid som kommer över vårt land, därför att tiden för Messias ankomst står alldeles runt hörnet: Sångens tid har kommit, och turturduvans röst hörs åter i vårt land. (Höga Visan 3:12). 

Därför proklamerar jag: Tiden för kärleksserenader som inte får oroas eller störas förrän kärleken så själv vill är här.

Torbjörn Frisk

Leave a comment