full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Ingalill Vaim: Guds närvaro över icketroende musiker

by Radio Tio | jul 28, 2014

Musik är ett uttryck och ett språk som når in till människors hjärtan på ett sätt som inte enbart ord kan. Den fyller oss med glädje, jubel, tro, och den tröstar och läker människohjärtan som upplevd både sorg och saknad. Musikens väsen äger förmågan att tala till vårt inre, ord vi själva endast kan höra i djupet av vårt hjärta. Allt detta är ett bevis på att Gud finns och att i Honom bor alla toner, all musikalisk kreativitet nerlagd i en människas inre, och att det är Skaparen själv som skapat det mest unika instrument som finns; rösten som sjunger.

Jag vill berätta om ett tillfälle som ägde rum när jag var i en studio i Norge och spelade in min CD, Varje Dröm.  Jag hade förmånen att ha med mig musiker från musik konservatoriet i Kristiansand och deras skicklighet förmedlades i varje sång som spelades in. En ung kille som heter Steffen, spelade keyboard och piano med en enorm känslighet och djup. Han var inte en bekännande kristen, men visade stor respekt för varje sång.

När dagen kom för inspelningen av en sång som heter Uppenbarelsen; bestämde vi att vi skulle göra en test först eftersom han inte var helt klar på hur han ville uttrycka den på flygeln han skulle spela på. Jag gick in och satte på mig mina hörlurar och lyssnade till Steffens intro och började sjunga.  Han lyssnade på mig och spelade, jag lyssnade på honom och sjöng och plötsligt kände jag hur rummet där jag stod uppfylldes av en närvaro som gjorde mig nästan knäsvag och fyllde mina ögon med tårar.

När den sista tonen klingade ut i Steffens musikaliska uttryck, och producenten sa ”tack, detta blev bra”, reste han sig upp från flygeln och rusade ut ur rummet, satte sig i en soffa och utbrast: ”Inte be mig göra denna en gång till! Jag är helt skakis. Vad var det som hände? Jag kände som om Någon stod bakom mig när jag spelade, och nu känner jag mig helt utslagen”!!

Producenten, som är en personlig kristen frågade Steffen medan han pekade på både hjärtat och huvudet: ”Var känner du dig helt utslagen”? Här, sa Steffen och pekade på sitt hjärta. Jag insåg då att Guds närvaro hade varit över Steffen när han spelade och låtit honom få smaka hur det känns att spela starkt berörd av Gud själv. Vi var tvungna att ta en 30 minuters paus så Steffen kunde hämta sig efter denna upplevelse och detta ledde också till många intressanta samtal under inspelningens gång.

När du lyssnar till sången Uppenbarelsen på CD skivan, så lyssnar du till vad som hände och hur Gud rörde vid Steffen när han spelade – och mig också.

Blessings / Ingalill Vaim

Leave a comment