full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Rebecka Isberg: Rika texter

by Radio Tio | aug 27, 2014
Något som kan göra mig frustrerad är när lovsångerna blir innehållsfattiga - när texten är lite slätstruken och musiken har lite för mycket fokus.

Förstå mig rätt nu, jag är själv musiker och därför dras
mina öron alltid till bra musik med snygga ackord och arrangemang. Så när jag lyssnar på en låt, vilken som helst, så är det musiken jag först hör och texten sist (om ens det) - förutom när det gäller lovsång.

I lovsången får texten helt plötsligt en helt ny och viktigare innebörd, eftersom du där uttrycker din tacksamhet, din
kärlek, din glädje, din längtan, din efterföljelse och mottar Hans löften med lov och pris. Därför är det så viktigt att man inte tappar rikedomen i texten!

När jag leder lovsång är det ofta jag väljer äldre sånger framför de nya just av denna anledning. Jag menar, hör bara här:
” I want to take Your Word and shine it all around, but first help me just to live it, Lord. And when I'm doing well, help me to never seek a crown, for my reward is giving glory to You”. (Oh, Lord you’re beautiful-K.Green).

Eller denna:
”Herren söker ett folk, hans ser över jorden. För att finna dem, som med sina hjärtan hänger sig åt
Honom. Som inte vandrar sin egen väg, men följer Honom. Som vet att som är kallade till denna tid, och inte ser sig tillbaka.
Vi ger våra liv, vi ger dem till Dig och håller inget tillbaka. Vi ger våra liv, på stridsfältets höjder vill vi ge våra liv, vi vill leva för Dig.”
(Livets Ord 1993)

Vilka texter! Låt oss inte glömma sjunga dessa äldre sånger! Det som är så fint med lovsång är att den inte ha ett bäst före
datum. Ackompanjemanget kanske redan sett sina storhetsdagar, men de går alltid att klä om och ge den en ny musikalisk dräkt i 2014-tals stuk.

- Jaha men Rebecka, du tycker alltså enkla, korta lovsånger som till
exempel ”The stand /jag står” är innehållsfattiga?

Så kanske man kan tolka det, men det var inte så jag menade. Lovsången utgår ifrån hjärtat, därför har också alla sånger sin egen plats i ”repertoaren”/ i stunden du lovsjunger. Känner du att efter ni sjungit till
exempel ”Oh Lord, you’re beautiful”, att ditt hjärta bara ropar ut i ”The stand”, då är det rätt! Men då vet du också varför du vill sträcka upp dina händer.

En lovsångsledare som jag personligen ser väldigt mycket upp till är Bo Järpehag. Han och hans fru Elsa skriver de mest fantastiska lovsångerna där just texten och musiken går hand i hand.

Med en rik och Gudfruktig text som hyllar och älskar vår Fader Gud, och där musiken lyfter fram texten och lovsjunger Gud på en och samma gång. Jag menar, det går inte annat än att tillbe Gud från djupet av sitt hjärta! Det tycker jag är lovsång, i dess absoluta form.

All ära åt Gud!
Rebecka

Leave a comment