full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Dag Bergkvist: Det är enkelt!

by Radio Tio | feb 25, 2015

Jag fick en platta i min hand för några år sedan. Känslan vid en första lyssning var kort sagt befriande underbar. Det slog mig: ”Jamen! Det är ju så här det är.” Glädjen riktigt sprudlade upp och jag ropade till där i bilen. Ja. Jag gör så ganska ofta och bilen är en bra plats att få jubla inför Herren. Ingen hör och ingen ser utom Han. Men den här grejen var kanon. En bluesplatta, enkel sättning med trumset, elbas och riktigt goa gitarrer och en sångare med en enkel och raspig stämma - just som det ska vara. Jamen! Vad sjöng han då?

Jo, min vän: ”Det är enkelt. De e bara å tro.”, strömmade ut i bilen. Jag bara jublade. Så helt underbart. Med ens mindes jag en tid när tron var hjärtats och inte huvudets, glädjen var starkare än funderingarna, min Pappa var starkast och den inbyggda vissheten var fast och orubblig som ett urberg att allting kommer alltid att ordna sig till slut. Just det. Barnatro kallas det visst.

Jag hade levt mitt liv länge inom vad vi kallar kyrkans väggar. För mig var det en underbar plats eftersom jag där fick del av Guds Ord. Guds Ord - Bibeln - är rätt mat för vår själ. David skriver i Ps 119: ”Ditt Ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.” Det var alltså där jag fick min andliga grund och klippa. Tiden gick och man växer - även andligen om man förblir i Guds Ord. Riktigt härligt blev det med tiden när mer och mer undervisning, konferenser, seminarier och till slut bibelskola blev en del av mitt liv. 

Det fanns en tid i svensk kristenhet när det bubblade av bibelundervisning. Det blev massor av engagemang i torgmöten, lovsångsteam och allt som hade med ny och framgångsrik rörelse i Guds rike att göra. Sedan rullade allt bara på. Inget fel i det. Det var en underbar tid. 

Men tiden kommer till slut när den första tidens enkelhet så småningom gradvis börjar blekna mitt i all kunskap vi förvärvat - kunskap som för vår själ varit livet och glädjen och allt det nya som så fascinerat vår själ och vårt hjärta. Sen går det några år. Prövningar kommer och vindar blåser. Efter en tid så kan allt se förändrat ut. 

Idag är den andliga kartan i Sverige så förändrad att man aldrig skulle ha trott det för bara tjugo år sedan. Det lätta blir tungt. Det bekymmerslösa blir svårt. Glädjen byts i ett nedtyngt sinne. Tron byts mot omvärdering, eller som det egentligen är - tvivel. Verkligheter blir tankar, önskningar och föreställningar. 

Istället för att vi känner oss burna av Honom känns det mera som att vi bär Guds rike och världens frälsning på våra axlar. Det enkla blir komplicerat. Då kanske vi kommer till den punkt i våra liv när vi kan minnas vad Han sade: ”Tag på er mitt ok och lär av mig, ty jag är saktmodig och ödmjuk i hjärtat; ’så ska ni finna ro för era själar’. Ty mitt ok är milt och min börda är lätt.”

Käre Gud vad befriad jag blev den gången. Dessa ord formligen strömmade ut som blixtar ut högtalarna, träffade de religiösa bojorna som genom åren långsamt slingrat sig runt händer, armar och ben, och spräckte dem med ETT ORD. 

Vi behöver inga yttre grejor, påvar, sakrament, apostlar eller andliga ledare med speciella så kallade uppenbarelser. Vi  behöver inte ens den inlärda huvudkunskapen om Gud vi hela tiden har trott vara så nödvändig för vår själ. Allt vi behöver är hjärtats tro. Så enkelt är det. Så befriande det är.
Vilka glada nyheter. ”DET ÄR ENKELT. DET ÄR BARA Å TRO.”

”Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna tro här på jorden?” (Luk 18:8)

”Ty om du med din mun bekänner Jesus vara Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då bliver du frälst. Ty genom hjärtats tro bliver man rättfärdig, och genom munnens bekännelse bliver man frälst.” (Rom.10:9-10)

Leave a comment