full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Emilia Lindberg: Vem är du och vad är ditt budskap?

by Radio Tio | mar 05, 2015

Igår morse när jag vaknade kollade jag min mobil som vanligt. På Facebook strömmar alltid otroligt
mycket information. Det är nyheter från hela världen med både positiva och negativa budskap som innehåll. Det går knappt att beskriva omfattningen av informationsflöde som varje dag strömmar på de sociala medierna och de allra flesta av oss är flitiga användare. 

Ingen av oss kan till 100% styra den information vi tar emot, eftersom alla har frihet att sprida det han eller hon vill. Det här påverkar givetvis alla användare i någon mån, både dig som förmedlare och mottagare. Det är du och jag som inte bara ”gillar” hit och dit, utan faktiskt fyller Facebook med innehåll och substans. Utan oss skulle det aldrig överleva. 

Hur använder du din profil, din yttrandefrihet på nätet? Är du en aktiv skrivare, en aktiv läsare? Skulle du kalla dig för en anonym användare eller en synlig användare och varför är du det isåfall? Vad är orsaken till ditt Facebook-konto?  Är det för att se vad andra gör och iaktta eller för att själv proklamera och ta ställning? Är det för att ta del eller för att dela? Eller är det bara för att majoriteten är med? För att alla har det, till och med farmors syster?

Det vi inte alltid tänker på är att de sociala medierna faktiskt speglar hur du och jag är och lever det verkliga livet. En del skulle verkligen inte hålla med mig här, utan mena att bakom skärmen är människor generellt mer djärva och modiga än de någonsin skulle våga annars. Men det är ju också ett sätt att visa vem man är, eller kanske främst vill vara. 

Även om du inte håller med om det kan du aldrig komma ifrån att din profil och användning av facebook spelgar dig som person. Den visar vart du bor, vad du gillar att göra, hur du ser ut och kanske till och med vem du röstar på. På nätet är du ditt eget varumärke, representerar dig själv och kan visa ditt bästa jag, egentligen precis som i det verkliga livet. Där tänker du inte på det bara, för där kan du inte kolla in dig själv med egna ögon.

Det jag reflekterar över är som sagt att du inte kan styra till 100% den informaton du tar emot, men du kan styra till 100% den information du ger eller själv delar vidare. Här ser jag två sidor av det myntet:

1. Du väljer med eget initiativ vad du vill vidarebefordra av andras nyheter/åsikter/informationer.       
Ex: Lisa har förlorat sitt jobb, enligt henne själv är det på grund av nedskärningar, men du har hört att det är för att Lisa tagit pengar från kontorskassan. Vad gör du med informationen du får?
Här ska du ställa dig tre frågor:
Kan jag med säkerhet veta att det jag fått reda på stämmer?
Blir situationen bättre om jag delar det vidare?
Kan jag göra något som hjälper situationen?

2. Du väljer med eget initiativ vad du själv vill förmedla på nätet, vad du är grunden till i nyhetsflödet.
Ex: Du skriver ett inlägg om att du tycker SVT visar för mycket skidor på TV eftersom du anser att många är totalt ointresserade av idrott. Det här skapar en diskussion som snart utvecklas till en debatt om varför man ska betala tv-licens.
Här ska du tänka på:
Varför vill jag berätta/säga det här?
Gör det något om det blir en utveckling av ämnet?
Vad säger det här om mig som person, mitt budskap och mina livsvärderingar?

 Mycket snart inser vi varför de här plattformerna inte är lämpade för barn under 18 år. Du är själv ansvarig för dina uttalanden, direkt och indirekt. Jag tror inte Facebook är en barn-anpassad värld. Jag tror att den speglar den vuxna världen alldeles för mycket. Det finns mycket kärlek på nätet, men det finns mycket hat också, och kärlek till fel saker. Varför ska vi på ett så ansvarslöst sätt utsätta barn för all den här informationen? I vissa lägen tror jag på att praktisera ordspråket ”Det du inte vet, har du inte ont av”, när det gäller minderåriga. 

Så varför skriver jag ett helt blogginlägg på Radio10 om det här? Har det här något med dig och mig som troende människor att göra? Svar JA. Jag skulle vilja säga såhär: Du som är en rätt vanlig människa, tycker du att din Facebook-sida speglar dig själv tillräckligt? Om inte, vad är ditt budskap, vad tror du är rätt, riktigt och viktigt? 

Om okända människor ser dig eller upptäcker dig, vad vill du att de ska förstå om dig? Vad vill du att det ska stå i din panna? Vem är du i den här världen? Det betyder nämligen något, både idag och imorgon. Du har en betydelse, det finns vikt i att veta var du står, annars skulle inte Facebook till dags datum ha över 1,35 miljarder nyfikna användare.

Slutsats: Jak 1:22 Bli ordets görare, inte bara dess hörare, annars tar ni miste.

/Emilia

Leave a comment