full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Joakim Claesson: Lovsång mitt i omständigheterna

by Radio Tio | apr 04, 2015

För ett antal år sedan, spenderade min fru ganska mycket tid på sjukhus. Att ha sin älskade på sjukhus, kan få vem som helst i obalans. Vid denna tid var jag en 5-barnspappa varav 4 bodde hemma. (Min äldsta dotter hade redan flyttat hemifrån. Idag har jag dessutom två ”extrabarn”.)

Livet blev kaos. Laga mat, tvätta och städning skulle skötas på hemmaplan och arbetet som vice VD på ett säljbolag innebar många tjänsteresor. Ovanpå det ville jag ju hälsa på min fru så ofta som möjligt, så flera kvällar i veckan var jag där. Dessutom var (och är) jag lovsångsledare i vår församling och det var nog det svåraste att göra i allt detta. Hur ska man kunna hjälpa andra att tillbe Gud i lovsång när man har så mycket att bära på själv?

Jag kan inte säga att jag blev bitter på Gud, men jag hade många frågor och ibland tyckte jag att Gud var långt borta. Det var lätt att tycka synd om sig själv och inte se längre än näsan räckte. Så här i efterhand, så kan jag bara se, att utan Gud hade det aldrig fungerat. Han var verkligen VÄLDIGT nära. Det förstår vem som helst att det krävdes ett Guds under för att få allt att fungera.

I 2 Krön 5:13 står det ”..och trumpetblåsarna och sångarna på en gång och samstämmigt stämde upp Herrens lov och pris, och när man lät trumpeter, cymbaler och andra instrument ljuda och man började lova Herren , därför att han är god och därför att hans nåd varar i evighet - då blev huset, Herrens hus, uppfyllt av ett moln, så att prästerna för molnets skull inte kunde stå där och göra tjänst. Ty Herrens härlighet uppfyllde Guds hus.”. Orsaken till lovsången vilade alltså inte på att man upplevde en underbar tillvaro. Man gjorde det för att Gud är god och att han är nådefull.

Att jag och familjen kunde ta oss igenom den tuffa tid vi upplevde, tror jag beror på att jag tog ett beslut – det var inte mina omständigheter och känslor som avgjorde ifall jag skulle lova Gud eller ej. Det var ett beslut att tala om för Gud att han är min Herre och frälsare. Jag älskar Gud i mitt hjärta, men OCKSÅ med mitt förstånd. Jag ledde och sjöng lovsång för att Gud är den han är och inte bara när allt kändes bra.

Idag är jag mer förälskad i Jesus än jag någonsin varit och jag tror att det beror på att jag valde att tillbe istället för att klaga, trots omständigheter. Flera gånger när jag var som mest orolig och ledsen för min fru, så var Gud extra starkt närvarande i lovsången. Det var också, helt ärligt, de stunder det var svårast att förbereda sig och leda lovsång. Därför tror jag att belöningen blev desto större – en extra påtaglig Gudsnärvaro i församlingen.

Det finns flera otroliga tillfällen jag skulle kunna berätta om, men jag skriver inte mer om det här. Jag vill bara uppmuntra dig och framför allt utmana dig att göra enligt 2 Krönikeboken – lovsjung Gud för att han är god och för att hans nåd varar i evighet. Klaga inte på hur du mår eller hur dina omständigheter är. Då kommer du få uppleva hans oerhörda närvaro ännu mer. Förvänta dig det!

Leave a comment