full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Maria Frisk: Lovsången tog mig inför tronen

by Radio Tio | apr 15, 2015
När jag var tonåring bestämde jag mig för att jag skulle gifta med en musiker, det fanns inga andra alternativ. Jag hade verkligen gjort mina önskningar kunniga inför Gud. Det var som ett barn som skrivit sin önskelista till tomten och tro de eller ej jag fick verkligen allt jag önskat mig, eller en sak saknades bland mina önskningar - han hade inget körkort! 

Jag trodde det var något som var fel, för där jag kommer ifrån tar alla körkort så fort den rätta åldern träder in. I sommar har vi varit gifta i 30 år och körkortet tog han efter några års äktenskap. 

Men tillbaka till musiken, jag kallar mig inte själv musiker till skillnad från min man som har det som profession, däremot har musiken varit en stor och viktig del under hela min uppväxt, både i min familj och bland mina vänner.
När jag som 14-åring blev frälst efter att ha tagit ett kort break från Gud och det genom att ha svurit två gånger, slutat be kvällsbön gått på disco (vilket på den tiden räknades som mycket syndigt). 

Detta skedde under ett konfirmationsläger då jag kom tillbaka till Gud och verkligen fick möta Jesus och jag blev verkligen totalt förvandlad. Jag var inte uppvuxen i ett kristet hem men min mormor hade alltid berättat för mig om Jesus så denna barnatro fanns nerlagd i mig. Men nu skedde detta mirakel i mitt liv. 

Musiken, sångerna - på kvällarna samlades vi i ett litet litet rum där vi satt och sjöng lovsånger och bad tillsammans. Naturligtvis var det här något helt nytt för mig, visst hade jag gått i söndagsskolan, men detta var annorlunda. Först halade jag väl mest på men ju längre tiden gick så upplevde jag verkligen att Jesus var så närvarande. 

Ingen försökte övertyga mig även om vi hade konfirmationsunderdervisning och det var pastorer som deltog i dessa samlingar på kvällarna. Gud var där. En kväll måste Den Helige Ande ha kommit över oss, för jag bara grät och grät och under sång och bön tror jag att det var vid det tillfället Jesus flyttade in i mitt hjärta på allvar och sedan dess har jag aldrig låtit honom flytta ut igen.

Sedan när man hade konfirmerat sig så var det självklart att gå med i kyrkans Ungdomskör. Min far var som jag tidigare nämnt inte troende och han hade andra förhoppningar om sin dotterr - politiska sådana, gärna aktiv inom det socialistiska partiet. 

Men min övertygelse om det jag hade funnit överträffade  allting, inget kunde ge den tillfredsställelse som jag fick här. Jag hade verkligen blivit en radikal kristen och vägen dit var verkligen till stor del genom musiken. Plötsligt stötte jag på olika sångare och band som besökte vår kyrka. Återigen - musiken, den talade så starkt i mitt liv. Det var självklart vissa grupper och sångare som talade och berörde på ett särskilt sätt. Det var också en tid av väckelse i den här staden vid den här tiden, många ungdomar blev frälsta och vi var verkligen radikala i vår tro.

"Jag är alltid på väg mot en avlägsen destination, bortom det man kallar tid och rum" sjöng Ingmar Johansson, en sångare, gitarrist och låtskrivare som ofta kom och besökte vår kyrka. På den tiden fanns varken Youtube eller Facebook, och mobiltelefon existerade inte i våra liv. Jag hade i alla fall en egen kassettbandspelare och en gitarr hade jag också. Gick och tog gitarrlektioner, hade en kompis som lyckats ta ut ackorden på denna underbara låt. ..." Så vad du än gör vad du än tar dig för ska du aldrig släppa taget om denna osynliga hand som Jesus sträckt dig"

Åh vad denna sång betytt för mig och för så många av oss. Oj vad vi sjöng och vi tyckte allt vi var väldigt bra också! Men det var kraft och ande i det vi sjöng  - vi sög åt oss som svampar. Ja, för att sammanfatta allt det jag vill säga med detta är att sången och musiken fanns där och tog mig med inför tronen, fast jag nog egentligen inte förstod att det var precis var det vi höll på med. 

Vi gick med frimodighet hela vägen fram till tronen (Heb.4:16)- Jag sökte Jesus och jag fann Honom, jag gjorde mina önskningar kunniga inför honom och fick vad mitt hjärta begärde. Tänker tillbaka och blickar framåt med ett leende på läpparna, det är dags att börja göra samma sak igen med samma frimodighet.

Leave a comment