full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Cecilia Claesson: Våga följa din kallelse!

by Radio Tio | maj 06, 2015

Min yngsta son är tolv år och har spelat piano i lite drygt ett år. Han har en klar vision om vad han vill göra i framtiden – spela för Jesus, spela piano i ett lovsångsteam och spela in en egen CD. Han vill tjäna Gud med musiken. Du kanske tänker att han bara är tolv år, hur kan han ha en vision i sitt hjärta? Det är just det som är så fantastiskt, han har bett i hela sitt liv om att få tjäna Jesus, en sådan bön behagar Gud och därför har Gud lagt den här visionen i hans hjärta trots hans unga ålder.

Det började med att han fick en längtan efter att spela piano, då var han elva år. Vi hade inget riktigt piano, bara en gammal, ganska usel, synth. Men han började, med sin storasysters hjälp, spela några få ackord. När han upptäckte att de ackord han lärt sig, inte räckte, tog han internet till hjälp. Där finns en uppsjö av hjälp att komma vidare. Det var så tydligt att den här idén med att lära sig spela piano inte bara var ett barns nyckfulla idé utan det fanns något mer, eller rättare sagt, det fanns någon bakom idén. 

Han spelade och spelade och blev duktigare och duktigare. En dag kom han till mig för att dela sitt hjärta.
- Mamma, jag vill gärna bli lovsångsledare. Jag vill tjäna Jesus med att spela piano. Därför behöver jag börja på musikskolan och då kommer jag behöva ett riktigt piano.

Jaa, vad gör man som förälder då? Jo, då tittar man inte i plånboken, utan man börjar leta efter ett piano och anmäler sin son på musikskolan. Varför? Ja, varför lyssna på en liten elvaåring? Varför slänga ut en massa pengar på ett piano och på musiklektioner? Hur kan jag veta att det inte bara blir bortkastade pengar, pengar som vi skulle kunna göra så mycket annat roligt för? Jo, därför att vi vet att Gud hör bön och en bön om att få tjäna Honom, blir alltid besvarad. Gud rör vid vår vilja och han vet vad som finns nedlagt i oss. Han har ju skapat oss, eller hur, skulle då inte han veta vad som är bäst för oss?

Vår lille pojke hade hört Guds röst. Guds kallelse. Och han bestämde sig genast för att följa den. Och inte bara följa den med lätthet, utan kämpa för det. Vilket innebär timmar av övning, timmar av envishet. Jag vet inte hur han orkar, men han är fantastisk, och han kommer att gå långt, med Gud vid sin sida och målet klart.

Vi hittade en pianoförsäljare, åkte dit och fastnade för ett mörkbrunt blankt piano med fantastiskt ljud. Vi köpte det. I tro. Vi hade nämligen inga pengar. Vi gick i tro på att Gud talat till vår son. Och det löste sig. Jag vet inte vart pengarna kom ifrån, men vi kunde betala och ändå ha mat på bordet, hur vet jag inte. Gud håller sin hand över sin sak.

Vi anmälde vår son till musikskolan. En dag fick vi ett mejl ifrån dem. I mejlet stod det att alla pianoplatser var upptagna, vår son kunde inte börja spela piano förrän om tidigast ett år. Vilket nederlag, det här kändes inte rätt. Vår son tillhör kungars kung och ska börja göra det han är kallad till. Han har rätt till en plats på musikskolan! Just därför att Guds plan går först. 

Inga regler eller mänskliga idéer kan stå i vägen för det Gud har bestämt så vår son började be (ja, även jag och hans pappa började så klart be), varje dag. Att det Gud hade tänkt, Hans vilja skulle ske. Vi bad varje dag i tre veckor, sedan kom det ett nytt mejl från musikskolan. Vår son hade fått en plats, en möjlighet att börja spela piano. Det som var omöjligt gjorde Gud möjligt. Vi vet inte hur det gick till, vad Gud gjorde, men Han som är kungars kung, banade väg för att hans barn skulle kunna fullfölja det som Gud hade bestämt. 

Har du en kallelse inom musiken? Vet du med dig att Guds hjärta bankar för din musik? Både du och jag har något att lära oss av vår idag tolvåriga son. Hans envishet och beslutsamhet att fullfölja det Gud lagt på hans hjärta, är värt att tänka på. Har vägen varit rak och enkel för vår lilla kille? Nej. Vi hade till exempel ett samtal, han och jag härom dagen, där han sa att han upplevde hur den Onde försökte få honom att tro att han inte dög, att alla bara tyckte det var jobbigt att lyssna på hans pianospelande. 

Den onde försökte få vår kille att tro att han var dålig på att spela, att han inte kunde klara att göra det Gud sagt till honom. Känner du igen dig? Det är ju så här den onde arbetar, genom att få dig att misströsta. Skulle väl du kunna göra det Gud sagt, du som har så många brister och gör så mycket fel...

Men hur ser Gud på dig och kallelsen han lagt i ditt liv? Om du tänker efter, Gud som har skapat dig, som har lagt ner gåvor och format dig, skulle inte han veta mer om vem du är och vad du klarar av, än någon annan? Gud känner dig mycket bättre än du känner dig själv. Just därför, kan du ta till dig Guds ord från Bibeln och tala ut dem högt, precis som Jesus gjorde när han var frestad i öknen och den onde försökte få honom bort ifrån Guds kallelse. 

Jesus uttalade Guds ord och den onde flydde. På samma sätt kan du stå upp för hur Gud ser på dig och det han vill du ska göra. Oavsett vad du själv tycker eller vad andra säger om dig. Men valet är ditt – ska du lyssna på människors, den ondes, eller Guds röst? Vem talar mest sanning? Vem har mest trovärdig information? Det tåls att tänka på. 

Gud tror på dig. Han tror så mycket på det han har lagt ner i ditt liv, av gåvor och intressen, att han vill arbeta tillsammans med dig. Han ger dig förtroendet att göra saker för Honom. Det är stort. Kungars kung  – vår GUD – vill ha kontakt med dig och vill att du ska spela och sprida budskapet om honom. Vilket förtroende!

Ge inte upp den dröm som Gud placerat i ditt hjärta. Jag vet inte vad du kämpar med idag, men jag vill att du verkligen ska tänka efter. Vilken röst lyssnar du på, är det negativt är det inte Guds röst för han tror på dig. Han VET vem du är och hur han skapat dig. Därför kan du med frimodighet fortsätta att göra Guds vilja. 

Läs psalm 139. Här kommer några utvalda axplock från den, men jag råder dig att läsa hela. Läs den högt så den onde flyr ifrån dig, för han är besegrad!

Herre, Du utrannsakar mig och känner mig. Om jag sitter eller står, vet Du det, Du förstår mina tankar fjärran ifrån.

Om jag går eller ligger, utforskar Du det, med alla mina vägar är Du förtrogen.

Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i Din hand.


/ Cecilia Claesson


Leave a comment