full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Ingalill Vaim: Trons oförutsägbara landskap

by Radio Tio | jun 15, 2015
Den nya skapelsen finns inom dig. Den hämtar enbart sin kraft, mognad, liv, glädje och djupaste mättnad i Kristuslikhet. 

Livet i Kristus är en andlig verklighet som ingen, absolut ingen religiös institution eller människostyrd struktur och mötesprogram någonsin kommer att kunna tillfredsställa. Av den orsaken känner vi många gånger frustration inom oss. 

När vår hunger efter realiteten och verkligheten i den NYA skapelsen växer, så växer också vår frustration med det gamla. Allt för många kväver den inre längtan på grund av människofruktan eller på grund av vanan med det som känns så familjärt och tryggt - 

Det finns också de som inte förmår tysta den påträngande inre längtan längre, men som betalar ett pris och tar steg 'utanför' det familjära för att hitta tillbaka till den första kärleken och följa Lammet dit Han går - många får erfara hur svindlande underbart det är att upptäcka att efterföljelsen håller och bär. 

Det är som att få nya andliga ben att gå med in i nya äventyr - trons oförutsägbara landskap; " ett land med vida fält där jag får lära mig att gå", som Ylva Eggehorn en gång skrev. 

Klippan Kristus håller i alla livets förhållanden. Han sviker aldrig, är grundmurad fast i sin eviga kärlek; även om vänner kanske inte önskar gå samma sträcka som jag själv så väljer jag likväl att förtrösta på Honom - endast för att upptäcka att mängder av människor har vald att gå samma väg "utanför lägret för att bära hans smälek"... (Heb 13:13)

Jesus Kristus är den lovsång jag sjunger. Utan en äkta och ärlig relation och vänskap med Honom hamnar jag lätt i repetitioner av vad jag hört förut eller även vad jag själv har sagt eller gjort. 

Jag satt nyss och läste från Romarbrevet 4 om den rättfärdighet som kommer allenast av NÅD. Absolut inga 'goda gärningar' jag kan försöka göra, ger mig några extra poäng med Gud. Nu lever denna insikt sitt liv inom mig och tar mig till vilans vatten där min själ finner ro. I gröngräset vid detta vatten med mitt huvud vilande i Jesu knä får jag dricka av Hans källa. Tycker mig se att jag även tuggar på ett aldrig så lite strå där jag ligger :=)

Ha en fortsatt skön sommar / Ingalill Vaim

Leave a comment