full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: Pornografin skapar kaos

by Radio Tio | jul 01, 2015

Jag heter Magnus Brengesjö, är 43 år gammal och har fru och tre barn. Jag jobbar som högstadielärare i musik. Jag är också låtskrivare och musiker och den senaste tiden har jag fått skriva flera sånger om den kristnes kamp för trohet inom äktenskap, mot porr, mot ögonens lust till åtrå och så vidare. Jag har själv som kristen och musiker/lovsångsledare en mångårig kamp med porrmissbruk i bagaget. Har upplevt en stark kallelse de senaste åren att dela med mig av min kamp och då märkt hur begäret mist sin kraft i mitt eget liv.


Jag tackar Jesus för hans ord om att bekänna sina synder gör att de mister sin kraft, det stämmer! Jag har också förstått att det är många, många kristna som kämpar med dessa problem. När man som jag också jobbar i skolans värld, med ungdomar, så blir man bedrövad över hur organisationer som RFSU får sådan stor makt att påverka sexualundervisningen i skolan. När jag tagit del av deras senaste material så kände jag en helig vrede välla upp i mig och en söndag i maj så fick jag en drömsyn:

Jag såg en jättelik motorväg, och jag undrade vart motorvägen ledde? Men horisonten var dold i ett väldigt mörker. När jag tittade närmare såg jag att det var röken från en massa olyckor. Vägen kantades av krockar och mycket otäcka olyckor. Jag undrade, varför alla dessa olyckor? Då såg jag att bilarna på vägen körde upp jämte varandra, och förarna i bilarna försökte byta plats med varandra, passagerarna försökte byta plats med varandra, allt under hög hastighet. Då kan man förstå själv vad som hände.


I bilarna satt också barn. Och jag såg barn som sprang, levande men skadade, och de skrek och grät. Många av dem ropade efter hjälp för att deras mamma eller pappa satt fastklämda. Men kaoset på motorvägen var för stort så räddningstjänsten kunde inte ta sig fram. Bilar körde åt fel håll, man körde åt motsatt riktning, mot mötande trafik, och det var alla typer av fordon, även sådana som inte skall befinna sig på en motorväg.


När jag tittade lite närmare såg jag också barn och ungdomar på olika fordon mitt i den livsfarliga trafiken. En del på skateboards, andra  på enhjulingar och inlines och så vidare. Och jag undrade, vad gör de på motorvägen? Här blir de ju överkörda!?

Och det blev de, många dödades, skadades eller for illa. Detta gjorde mig bedrövad, men sedan såg jag något som gjorde mig ännu mer bedrövad! Intill motorvägen såg jag några som såg ut som trafikledare i färgglada västar som syntes lång väg. Till min fasa såg jag dem leda in barn och ungdomar ut på motorvägen. Det var de som fick alla dessa barn och ungdomar att ge sig ut i denna livsfarliga trafik med sina åkdon som inte skall befinna sig på en motorväg.


Flera led med barn och ungdomar såg jag, alla med en färgglad västbeklädd vuxen som lockade ut dem på motorvägen. Vad är detta för dårar till vuxna? tänkte jag. Då såg jag att det stod RFSU på deras västar. Vad är detta för en motorväg? undrade jag. Då såg jag en stor vägskylt. Där stod. Världens väg, sex.

Nu till betydelsen av drömsynen:
Vägen tror jag representerar världens syn på sex, en bred rak motorväg. En motorväg har ju regler man måste följa, i Sverige kör man på höger sida, cyklar, inlines, skate-boards och enhjulingar är inte tillåtna att köra på motorvägar. I drömsynen så fanns alla dessa "barn-fortskaffningsmedel" med på motorvägen vilket jag tror betyder att i världens syn på sex så skall barn och ungdomar också få "pröva" fast reglerna egentligen säger något annat. Och då sker olyckor, barn och ungdomar skadas för de skall inte "köra på motorvägen".


Förare och passagerare som byter plats med varandra tror jag är vuxna som har sex med varandra fast de redan lever i en relation med trohetslöften. Bilarna tror jag är dessa relationer med trohetslöften, gifta eller sambos. Barnen i bilarna är barnen som dessa vuxna har gemensamt. Att bilarna kör i fel riktning är ännu ett exempel att i världens syn på sex så behöver man inte följa reglerna man "kan köra i fel riktning". Olyckorna och de skadade, gråtande, skrikande barnen, de fastklämda vuxna och så vidare är bilder för de olyckor som uppstår när vuxna har sex med varandra utan tanke på barnen.

 


Leave a comment