full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Joakim Claesson: Ett liv "på bussen"

by Radio Tio | jul 08, 2015

Tre av mina familjemedlemmar fyller år i juli. Det passar inte så bra ihop med att man har semester. Den s.k. semesterkassan blir lite tunn, eftersom man gärna vill ge en liten present till personen som fyller år. Även en stor del av planeringen går åt att veta vart man befinner sig på semestern, så att den som fyller år den dagen tycker att det är ok att bli uppvaktad utanför hemmet. Inte alltid en lätt sak.

Jag tror att mina barn har förstått att vi verkligen försökt göra det så bra som möjligt och att vi valt att se till varje familjemedlems bästa. Därför blev jag så oerhört stolt och glad när min äldsta dotter Martina valde att lägga sin lediga helg (och sina pengar) på att ta bussen från Stockholm till vår lilla stuga på Öland, där vi firar vår semester i år. 7,5 timmar tog resan. Varför? För att fira sin kära mamma på födelsedagen. En välplanerad överraskning som gjorde mamma Cecilia helt mållös, tårögd och otroligt glad.
 
Min dotter har det ”största” hjärta jag vet. Hon hade bara en sak i sitt sinne – att glädja sin mor. Hon visste vad det skulle betyda för Cecilia när hon kom på besök. Att offra all den tiden i en buss var inget problem för henne, för hon visste resultatet – en riktigt glad mamma.

Tänk om vi alla valde att ha samma inställning till Gud. Att vi gav det där lilla extra för att visa Gud att vi verkligen älskar honom. Ett överlåtet hjärta är det enda som Gud verkligen vill ha. På samma sätt som Cecilia, när det gäller Martina, kräver inte Gud något av oss. Han blir bara otroligt glad när vi ger vårt hjärta till honom.
 
Jag vet att jämförelsen ovan haltar lite, men jag tror ni förstår min poäng. Om vi lever ett liv där vi ger hela vårt hjärta till Gud, så blir inget sig likt. Vi kommer att ”sätta oss på bussen i 7,5 timmar” för att göra det han vill att vi ska göra och inte för att VI tycker det är kul. Han kommer i centrum för det vi gör och vi får vara med och påverka människor överallt där vi går fram, eftersom vi vet vad vi ska göra för att göra hans vilja.
 
Ett överlåtet hjärta börjar i lovsång och tillbedjan. Att helt osjälviskt bara upphöja och tillbe Jesus, där alla våra egna behov läggs åt sidan. Då får Gud möjlighet att påverka våra liv i en helt annan riktning än vad vi själva kanske hade valt. Ett liv ”på bussen” för att förändra människor.
 
 

Leave a comment