full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Maria Frisk: Sånger som bär genom mörkret

by Radio Tio | jul 15, 2015
Har precis varit i Oslo, Norge och  tagit del av människors livsberättelser. Så skiftande, en del så gripande, från ett liv som varit perfekt, och så rasar allt på bara ett ögonblick. Men att lyssna på hur de vägrat ge upp och rest sig trots alla odds. Visst känner man igen det här så väl. Någon sa; "Man kan aldrig jämföra ett livsöde med ett annat." Så sant, för när man står mitt i det som verkar helt hopplöst och man inte ser någon utväg, då är det bara det som är fokuset - stora eller små motgångar. Men när man lyssnar på människor som varit med om så svåra saker och ändå rest sig upp blir man berörd och uppmuntrad.

Jag reflekterar över mitt eget liv, de tider som varit nattsvarta och jag tänkt, "Det här klarar jag aldrig!" Men så tittar jag tillbaka och ser att jag kommit ut genom tunneln och sett ljuset. Och jag tänker: "Jo jag klarade det!" Den smala passagen, den gnutta hopp, det svaga ljus som syntes långt borta i tunneln. 

Men så här i backspegeln tänker jag ändå: "Hur orkade jag resa mig?" Trots allt, har något gjort att man vunnit en seger - kanske med sår, smärta och sånt som satt sina spår. Men man gör på olika sätt, bearbetar svåra situationer på olika sätt. 

Men när jag blickar tillbaka så ser jag hur mycket Guds Ord har betytt och Guds Ord kan man ju ta till sig på så många olika sätt. Ett sätt för mig har varit genom musiken. Det har varit olika låtar som tagit mig igenom många av de situationer som varit mörker. De låtarna har burit mig igenom. 

Det har varit låtar med texter direkt hämtade från Guds ord eller med texter som talat in i mitt liv. Ord som: 
"Ge inte upp"  
"Jag vill gå på din väg, vad det än må kosta mig"  
"Tårar från himlen, när änglarna gråter...det är tårar av glädje, av kärlek och hopp..."  
"Because of who You are...."  
"Throne room"
"Vad är det för nåt nytt du ser? Vad är det för nån dröm du har.... Du längtar efter förändring...ingen seger utan strid... Att ta Guds ord på allvar nu"
"Sök mitt ansikte...", "Don't want to be by myself anymore...
" You've Got A Friend"
" To God be the Glory"
"Kom med din Ande"
"Du är hel, du är fri, fri att börja gå med Jesus... Så kom ut och andas in...känn hur elden i dig brinner..."
"Tiden är här för en förändring....En mäktig våg en mäktig vind..."
"Hello Fear... I'm no longer afraid, see, I'm better this way.. farewell, goodbye...."

Ja det här var ord och textdelar hämtade från flera låtar av, eller med artister som Frank Åhdal, Eleonora Lahti, CeCe Winans, Andrae Crouch, Carola Häggkvist, Samuel Ljungbladh, Dag och Helena Bergkvist, Ulf Cristiansson, Kirk Franklin. Det här är bara några utdrag och titlar från de låtar som jag lyssnat på om och om igen under tider av mörker, tider av hopplöshet, tider där det känts som om det inte finns någon utväg. 

Jag har gråtit, tagit orden till mig, de har fyllt mitt hjärta med tro och hopp. Gud har fått verka, när jag inte orkat på något annat sätt. Orden i låtarna, sångarna, musiken som förmedlat Guds närvaro, Kärleken från Jesus, Den Helige Andes styrka och kraft att gå vidare och inte ge upp.

När jag lyssnat på låten efter att jag kommit genom tunneln och in i ljuset, så kommer glädjetårar och sådan tacksamhet när jag ser tillbaka. Det är över, jag har kommit vidare genom Herren som är min herde som burit mig i min svaghet och jag har blivit starkare. Förändring har skett!

Livet kommer alltid att ha med sig utmaningar. Gud är trofast och han sviker mig aldrig, men man behöver flytta fokuset från mörker till ljus och det här är ett av verktygen som fungerar för mig.

/Maria Frisk

Leave a comment