full screen background image

Så var det slut - och vi utvärderar

 
Skolavslutning - och jag har utvärderat elever med ca. 220 betyg. 
Och själv blir man utvärderad av elever, föräldrar och skolledning om hur man klarar av sitt arbete, kunskapsmässigt och socialt. 
 
Dokumentation ska finnas så jag kan redovisa mina resultat av betyg. Inget får lämnas åt slumpen eller subjektivt tyckande. Det är styrt och reglerat, men många gånger undrar vi lärare: "Vad menar de egentligen på Skolverket? Har de själva koll på läget, eller…?"
Men vi gör så gott vi kan - hoppas vi. 
 
 
Så är det dags för semestrar för många av oss, och när den är över kanske vi har lite nya tankar och idéer inför framtiden. Det känns som om ett och annat bearbetas i det undermedvetna, för att få ny kraft när sommaren är över. 
 
Men det är inte alltid självklart enkelt. 
En del känner sig tilltufsade av livets omständigheter, eller så känns det som om det är över... Andra lever mitt i blomningen, medans andra väntar på "sin tur".
Som vallmon, roderdendron, hortensian eller flädern....
 
 
Jag skall stärka trötta själar, 
Och alla utsvultna själar skall jag mätta.
Jer. 31:25
 
 
Det är lite olika "medicin" för olika själar, för vi kan känna oss som fångar i ett slaveri, som behöver sin egen behandling.
 
Det finns kunskap som hjälper att oss förstå och erfarenheter som berättar,  men vi måste även se att det finns en vishet och insikt som bara Gud kan ge, in i våra liv, för att förstå skeenden och händelser. Så länge vi söker mänskliga naturliga förklaringar och vägar, får vi mänskliga och naturliga svar....
När vi behöver se större, längre, och få perspektiv som inte finns  i det naturliga, då får vi komma till den plats där Gud vill tala till oss
Ja, egentligen får vi ju alltid vara där...
 
 
Nu har Herren, vår Gud, bevisat oss 
ett litet ögonblick av nåd.
Han har låtit en räddad skara bli kvar av oss
och gett oss fotfästet på sin heliga plats,
för att han, vår Gud, 
skulle låta ljus gå upp för våra ögon
och ge oss andrum i vårt slaveri. 
Esra 9:8
 
 
Att ta en stund att utvärdera och reflektera över det som varit är inte helt fel, när vi får lite andrum.
I våra personliga liv, familjer, arbetsplatser och kyrkor...
 
Hur ser strukturer, ordningar, prioriteringar ut? Vem styr och ställer, eller har det utvecklats självutnämnda ledare, småpåvar och där ledarskapet vacklar, eller borde bytas ut? Ibland kan en liten kursändring på en enda grad, göra att man missar målet. 
Och alla är med på skutan.
Och alla har ett ansvar och mandat att tänka till och även tycka till.
Ordet är TILLSAMMANS!
 
Hur ser kulturen ut? Försöker man att anpassa sig efter tidstrender, där det är grundläggande värderingar som man egentligen tror sig utgå ifrån? Och synen börjar bli grumlig.... En kultur som säger en sak, men lever en annan. Utredningar tillsätts för vissa, samtalsterapi för andra, och man nagelfar situationer för förtroende, tillit, och trovärdighet, har blivit en bristvara. Och man undrar...
Så har vi pedagogik inom skolan, ekonomiska intressen inom företagsvärlden, fritidsintressen i familjen och teologi i kyrkan. Vad är bestående värden och sanningar, som gäller i alla tider? Vad är förhandlingsbart och vad ska man lämna? 
 
Strukturer - Kulturer - Pedagogik/ ekonomiska intressen/ teologi/ fritidsintressen
Jo, det är där vi rört oss i vår utvärdering på min arbetsplats. Hej och hå vad det ven och blåste!! Men värdet av allas medverkan kan inte nog understrykas. Kan vi, får vi...?
Det är tillsammans vi arbetar, för gemensamma mål, med en gemensam värdegrund - och ALLAS input behövs för att se den hela bilden.
Here we go! 
 
Förtroende är inte något man kan kräva.
Bara något man kan förtjäna.
Och det gäller oss alla!
 
Ett ljus ska få upp för våra ögon
Och ge oss andrum.... 
 
 
Eleonora Lahti
Uppsala

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Marie Lönngren Sonesson: Korset är mitt liv

by Radio Tio | aug 05, 2015

Järnavik 3:e augusti 2015

Just nu sitter jag och skriver i en underbart skön miljö, i grönskan uppe på en liten höjd 40 meter från havet. Jag ser det blå fina vattnet, öar, segelbåtar. Solen värmer min hud från en klarblå himmel. Vinden är stilla idag. Det känns som sommaren äntligen har kommit : ) Som du förstår så kan jag inte annat än prisa vår skapare Fadern, Sonen och Den helige Ande för hans Godhet och Nåd!

Psaltaren 92:2-5:

” Det är Gott att tacka Herren och att lovsjunga ditt namn Du den högste. Att om morgonen förkunna din nåd och om natten din trofasthet. Med tiosträngat instrument och psaltare, med spel på harpa. Ty du gläder mig. Herre med dina gärningar, jag vill jubla över dina händers verk”

Jag sjöng denna sång i en församling här nere i Blekinge i söndags:

Han böjde sig ner i ödmjukhet och blev allas tjänare då. Tänkte aldrig på sig själv när Han skulle dödsstraffet få. Kärleken kände ingen gräns när lidandets väg han fick gå.

Refr: Korset där Jesus gav sitt liv. Det är min glädje och min ära! Korset Kärlekens sköna symbol. Det är för alltid sången i mitt liv.

Korset restes för en värld förlorad i mörker och nöd. Gudasonen offret blev och vi finner liv i Hans död. Jag ville gråta av tacksamhet, det var mina synder Han bar” 
( Text och musik: Pelle Karlsson)

Jag är inte uppvuxen i pingströrelsen utan min far är baptistpastor från början. Därför är denna sång inte sliten för mig (om det är så att den känns sliten för någon). För mig är den mitt liv. Texten i denna sång känns som mina hjärtslag. Jag lever i det varje minut. I Hans blod som rann på Golgata Kors.

Där springer min glädje fram, därifrån kommer min styrka! Utan korset skulle jag inte kunna fortsätta att leva mitt liv!

Det står i 2 Kor 5:!7 ” Att om någon är i Kristus så är han en ny skapelse. Det gamla är förgånget se något nytt har kommit”

Jag avslutar med ett ord från Klagovisorna. Kapitel 3 vers 22-26 :

Herrens NÅD ä’r det att det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans BARMHÄRTIGHET. Den är VAR MORGON NY, ja STOR ÄR HANS TROFASTHET.
Herren är min del, det säger min själ. Därför står mitt hopp till Honom.
Herren är god mot dem som väntar på honom. Mot den själ som söker Honom.
Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från Herren”

Jag önskar er allt gott under fortsättningen av denna sommar!
Marie Lönngren Sonesson

Leave a comment