full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Marie Lönngren Sonesson: Korset är mitt liv

by Radio Tio | aug 05, 2015

Järnavik 3:e augusti 2015

Just nu sitter jag och skriver i en underbart skön miljö, i grönskan uppe på en liten höjd 40 meter från havet. Jag ser det blå fina vattnet, öar, segelbåtar. Solen värmer min hud från en klarblå himmel. Vinden är stilla idag. Det känns som sommaren äntligen har kommit : ) Som du förstår så kan jag inte annat än prisa vår skapare Fadern, Sonen och Den helige Ande för hans Godhet och Nåd!

Psaltaren 92:2-5:

” Det är Gott att tacka Herren och att lovsjunga ditt namn Du den högste. Att om morgonen förkunna din nåd och om natten din trofasthet. Med tiosträngat instrument och psaltare, med spel på harpa. Ty du gläder mig. Herre med dina gärningar, jag vill jubla över dina händers verk”

Jag sjöng denna sång i en församling här nere i Blekinge i söndags:

Han böjde sig ner i ödmjukhet och blev allas tjänare då. Tänkte aldrig på sig själv när Han skulle dödsstraffet få. Kärleken kände ingen gräns när lidandets väg han fick gå.

Refr: Korset där Jesus gav sitt liv. Det är min glädje och min ära! Korset Kärlekens sköna symbol. Det är för alltid sången i mitt liv.

Korset restes för en värld förlorad i mörker och nöd. Gudasonen offret blev och vi finner liv i Hans död. Jag ville gråta av tacksamhet, det var mina synder Han bar” 
( Text och musik: Pelle Karlsson)

Jag är inte uppvuxen i pingströrelsen utan min far är baptistpastor från början. Därför är denna sång inte sliten för mig (om det är så att den känns sliten för någon). För mig är den mitt liv. Texten i denna sång känns som mina hjärtslag. Jag lever i det varje minut. I Hans blod som rann på Golgata Kors.

Där springer min glädje fram, därifrån kommer min styrka! Utan korset skulle jag inte kunna fortsätta att leva mitt liv!

Det står i 2 Kor 5:!7 ” Att om någon är i Kristus så är han en ny skapelse. Det gamla är förgånget se något nytt har kommit”

Jag avslutar med ett ord från Klagovisorna. Kapitel 3 vers 22-26 :

Herrens NÅD ä’r det att det inte är ute med oss, ty det är inte slut med hans BARMHÄRTIGHET. Den är VAR MORGON NY, ja STOR ÄR HANS TROFASTHET.
Herren är min del, det säger min själ. Därför står mitt hopp till Honom.
Herren är god mot dem som väntar på honom. Mot den själ som söker Honom.
Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från Herren”

Jag önskar er allt gott under fortsättningen av denna sommar!
Marie Lönngren Sonesson

Leave a comment