full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Lovisa Landin: Kärlek som förändrar

by Radio Tio | dec 09, 2015

Mitt liv förändrades sommaren 2009. Jag var på ett ungdomsmöte på Jesusfestivalen med mina vänner. Jag satt och försökte hänga med, men hade ingen egen tro på det jag hörde folk sjunga och säga. När mötet började leda mot sitt slut spelades lovsång på scenen. Jag kände en påtaglig närvaro, det kändes som en mjuk kärlek var där. Jag kunde inte se, men jag kände så tydligt, någonting var på väg att hända, något bra.

Lovsångsledaren sa att hon kände att det var en eller fler som inte kände Jesus personligen, men ville börja lära känna honom. Hon sa “...om du känner så just nu, räck upp din hand som en tydlig handling.”. Det bultade på min insida, jag visste att hon pratade om mig. Men jag var rädd, jag vågade inte erkänna att jag inte kände Jesus. Jag skämdes för att jag vuxit upp med kristna föräldrar, jag visste ju vad det handlade om, men jag hade inte en egen tro.

Lovsångsledaren gav inte upp, hon frågade igen. Jag kände ännu starkare att jag ville räcka upp min hand. Jag vågade inte heller den gången. Men en stund senare sa hon samma sak igen. Längtan var då enorm, jag struntade i vad andra tyckte! Jag räckte upp min hand, och i den stunden fylldes hela jag av en våg. Det är svårt att sätta ord på en sådan upplevelse. Men jag blev 10 kg lättare på insidan, jag brast - på ett underbart sätt. Det fanns inte längre något som tryckte ner mig.

Efter att jag räckt upp handen erbjöd ungdomsledaren alla som räckt upp handen att komma och ställa sig framme vid scenen. Där stod jag i säkert en halvtimme, kanske mer. Någon bad för mig, men det viktiga var att jag bara fick vara inför Guds ansikte. Jag kände hur Han förklarade hur mycket Han älskar mig genom att bara vara hos mig. Han var nu inte bara hos mig, utan också på min insida.

När jag för första gången stod inför Guds ansikte, frälst och ren, öppnades mina ögon. När man älskar någon så mycket går det inte att hålla tillbaka. Tårarna rann ner för mitt ansikte, Han var så underbar. Hur kunde någon så felfri förlåta mig och omsluta mig med en sådan enorm kärlek? Att älska Honom tillbaka var så lätt.

När jag stod där och sjöng Jesus Kristus om och om igen fylldes hela min kropp av glädje. Lovsång blev mer än text man sjöng för att alla andra sjöng, det var inte allsång på skansen. Det blev en kärleksförklaring, jag sjöng med hela hjärtat. För första gången förstod jag varför man ville upprepa samma sångtext om och om igen.

Det är viktigt att vi inte glömmer den första kärleken, Gud vill att vi ska ha en levande relation med Honom. Vi får inte glömma vad lovsång handlar om, inte glömma vem Gud är. Inte glömma vad Jesus gjorde för oss. “Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” - Johannes 3:16.

Han säger också: “Gå in i hans portar med tacksägelse, i hans gårdar med lov. Tacka honom, lova hans namn!” - Psaltaren 100:4. Att vara tacksam, att lova Hans namn är för mig är att sjunga en sång med en genuinitet bakom varje ord. Jag tror att vi verkligen behöver mena det vi sjunger.

Att bli frälst och att vara i den Helige Andes närvaro är inte en liten bit underbar historia, Han är lika aktuell varje dag som den dagen vi blev frälsta. Genom lovsången har vi fått möjligheten att tacka vår Gud för vad Han gjort för oss.

Och till dig som inte känner Jesus på ett personligt plan: Du behöver inte vara på ett ungdomsmöte, eller i en kyrka för att ta emot Jesus som din frälsare. Du kan få ett nytt liv precis där du är just nu. Be Jesus om förlåtelse för dina synder, erkänn honom som din frälsare och välkomna hans Helige Ande in i ditt liv. “För om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst” -  Romarbrevet 10:9, Nya testamentet, Bibeln.

Leave a comment