full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: Kyrie Eleison!

by Radio Tio | jan 18, 2016

Så här i början på ett nytt år så är det naturligt att man blickar tillbaka och reflekterar över det år som har gått. 2015 var ett år fyllt av glädje och sorg. Det började med att jag fick en influensa som inte gav med sig i stället blev jag sämre och sämre tills jag den 20 januari hamnade på sjukhus. En virusinflammation som satt sig i lungorna gjorde att jag blev sjukskriven på heltid i nästa två månader. Den stora glädjen under denna tid var sonen Samuel som då ej uppnått ett års ålder och som var så nöjd med en pappa som ”bara” orkade sitta på golvet med honom och leka….Under hösten har jag varit pappaledig på heltid och vi har utvecklat en alldeles speciellt god relation Samuel och jag, mycket ”tack vare” att jag var sjuk under våren och fick så mycket tid tillsammans med honom.

Under samma period som jag var sjukskriven så kämpade en svägerska till mig en ojämn kamp mot cancer i bukspottskörteln. Cancern spred sig till levern som satte njurarna ur spel och under hösten klarade inte kroppen mer. Sorgen blev kännbar i familjen och gjorde att vi kom varandra närmare, påminda om livets skörhet men också hoppet om en ljusare framtid, en himmel utan sjukdomar och smärta. Begravningen blev ett ljust minne, där Jesu omfamnande liksom blev fysiskt förnimbar. När en sann Jesu efterföljare dör så är himlen närvarande, då blir begravningen en påminnelse om att våra kroppar bara är stoft men våra själar har evighetsvärde.

Ett minne som sticker ut under 2015 är såklart bilden av den döde treåringen på en strand i Turkiet. Jag vet att för många så brast det när de fick se den där bilden. För mig så brast det totalt. För tre år sedan var jag med familjen på All inclusive-resa till Bodrum i Turkiet, i början av september 2015 flöt en treårig pojke i land på samma strand, död...och min värld föll samman...Vad kan jag göra? Hur kan jag hjälpa? I de etablerade välfärds-sammanhang som jag rör mig i kände jag ett behov av ett "Kyrie Eleison", ett "Herre förbarma dig". Det blev en sång, vi sjöng den på en Hosianna-gudstjänst och det brast för fler människor…Jag kände ett stort behov av att vi som varit tysta länge höjer våra röster. Och precis så blev det, många berördes av den där bilden och tonläget i flyktingdebatten förändrades, många ljusa krafter tändes, det är ett ljust minne av 2015. Sången valde jag att lägga ut på Facebook  med noter och körarr. Efter några dagar hade den spridits till körledare och kyrkomusiker i hela landet och det var mycket roligt att se att den sjöngs från norr till  söder i landet. Vill ni ha noter eller körarr på sången så ligger allt utlagt på min Facebook-sida. Jag tar inget för dem, är bara glada att de sprids! Så här blev texten;

 

Kyrie Eleison-Herre förbarma dig

(Magnus Brengesjö 2015-09-03)

 

Herre vi ber för en värld full av nöd, Herre förbarma dig!

Vi ber för de tusende som flyr undan död, Herre förbarma dig!

Herre vi ber för var flykting i vår tid, Herre förbarma dig!

Vi ber att i länderna de flyr till finna frid, Herre förbarma dig!

 

Herre, vår Herre, Herre förbarma dig!

Herre, vår Herre, Herre förbarma dig!

 

Herre vi ber dig, hjälp dem som styr, Herre förbarma dig!

Hjälp dem att riva inte bygga en mur, Herre förbarma dig!

Herre vi ber för Sverige, vårt land, Herre förbarma dig!

Vi ber att du skyddar oss med din starka hand, Herre förbarma dig!

 

Herre, vår Herre, Herre förbarma dig!

Herre, vår Herre, Herre förbarma dig!

 

Herre, vi ber för var människa i nöd, Herre förbarma dig!

Ge oss nåd att dela med dessa vårt bröd, Herre förbarma dig!

 

Herre, vår Herre, Herre förbarma dig!

Herre, vår Herre, Herre förbarma dig!

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison!

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison!

 

 

Magnus Brengesjö, Mullsjö den 8 / 1 2016


Leave a comment