full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Lena Andersson Hubbard: Musikens påverkan

by Radio Tio | mar 16, 2016

Det här är ju delvis en blogg av och för folk som sysslar med musik i den kristna världen. Har inte skrivit så mycket om det hittills. Jag kommer att tänka på några ”milstolpar” och uppenbarelser kan man väl säja som har fastnat i mitt sinne. Jag tror att ibland när Gud talar så är det vissa saker som han bara säjer en gång. Jag glömmer aldrig ett tillfälle i början efter att jag blivit frälst och det var typ en kärlekssång som spelades på radion. Ingenting i texten talade om detta men den Helige Ande sa så tydligt att meddelandet i sången var: ” Det finns inget hopp”.  Det tilltalet varnade mej att inte lyssna på världslig musik. Att det finns dolda meddelanden i den musiken som påverkar oss andligt och som bara den Helige Ande kan uppenbara.

Ännu till denna dag så undviker jag världslig musik. Vi tittar på American Idol” och liknande på TV men jag sitter aldrig och ”diggar” profan musik. Och även om jag tittar på musikprogram på TV så lyssnar jag efter det gudomliga. En speciell gudagiven talang etc. Här i USA är ofta många av deltagarna i talangtävlingarna kristna så det är lite annorlunda än i Sverige. På radion när jag kör bil finns flera olika kristna kanaler att välja mellan.

När jag för första gången klev in på Södermalmskyrkan, (November 1985),  kom jag rakt in i en lovsångskonferens. Jag hade blivit frälst på en strand på Mallorca två månader tidigare och Gud ledde mej till denna församling. Lovsången var helt enorm denna kväll. Det var så starkt att jag började svettas. Jag satt på läktaren och var helt förbluffad. Visste inte att nåt sånt här fanns i Sverige. Jag var van att jamma med musiker och har alltid tyckt om att improvisera. Men det fanns alltid ett tak. ”Hit men inte längre”. När jag hörde den här lovsången slogs jag av tanken, ”dom är inte rädda”. Det finns ingen fruktan för vart det ska bära hän. Det var nånting nytt för mej och helt fantastiskt. 

Bror Spetz var pastor i Södermalmskyrkan på den här tiden och han var också den som initierat och bett fram den väckelse som församlingen upplevde. 

Har man en gång upplevt den kraft och smörjelse som fanns i Södermalmskyrkan på 80-talet så glömmer man det aldrig. En smörjelse som gör att människor måste kapitulera inför Gud så fort dom kommer in i lokalen. Guds närvaro var så stark många gånger att man måste hålla sej i väggen för att inte ramla omkull. Vid ett tillfälle när Lester Sumrall var där för att predika kom en sån oerhörd frihet över hela församlingen i slutet av mötet. Absolut HELA kyrkan gungade i dans i den Helige Ande. Inget forcerat, bara total glädje och frihet. Och det slutade lika plötsligt som det började, på en given signal i Anden. Sånt glömmer man inte! Lester Sumrall kom tillbaka två år senare och frågade, -”vad har hänt”? Han upplevde att den frihet vi hade var borta. Men det är en annan historia… 

Pastor Bror frågade mej ganska omgående om jag ville sjunga i församlingen. Jag svarade att jag helst ville vara anonym och bara få en tid av helande och upprättelse. Jag ville inte hoppa från mitt gamla liv rakt in i ett offentligt ”scen liv” i församlingen. Han förstod och respekterade min hållning. 

P.g.a. detta så tog det flera år innan jag s.a.s. ”fick” sjunga. Det tog kanske lite längre tid än vad jag önskat men Gud lät mej pröva mina vingar utanför församlingen. 

(Jag sjöng mycket när vi var ute på gator och torg men inte i själva församlingen egentligen förrns jag kom till Livets Ord där jag fick sjunga solo på stora möten).

Jag hade t.ex. en spelning en kväll på Kolingen i Gamla Stan tillsammans med en gammal god musikervän, Slim Notini, (som jag senare fick leda till frälsning efter en annan spelning som vi hade på Mosebacke). Han hade ett 7-manna band med blåssektion och dom körde härlig, svängig musik. Den här speciella kvällen fick jag vara med och jag sjöng två svängiga gospelsånger. Kolingen är ett ganska litet ställe och det var fullt ös därinne. När jag sjöng mina gospels kom Guds smörjelse på ett alldeles speciellt sätt. Musiken blev så oerhört ”hot” och elektrifierad. Folk var som galna. Dom hängde över scenkanten och bara ropade. Det kändes ungefär som en Beatles konsert på den gamla goda tiden. När jag gick av scenen tänkte jag att nu kommer folk att komma efter mej och dra och slita i mej. Men till min förvåning – ingenting… 

Då talade den Helige Ande och sa, - ”när du upphöjer mej, (Jesus), går du fri

Vad befriande! Vad underbart!  För mej som haft en tonårskarriär och upplevt hur människor kan bete sej och hur man blir allas egendom och som en ”sockerbit” som alla vill ha en del av, var det här verkligt goda nyheter. 

När jag upphöjer Jesus, går jag fri!  Ibland frågar folk varför jag inte kan sjunga nåt annat. Jag tror att när det gäller musik så kan man applicera uttrycket, ”som man ropar i skogen får man svar”. Jag vill vara försiktig med att sända signaler som får ett resultat som jag inte vill ha. Jag tror att min kallelse inte i första hand är att leda lovsång, även om jag älskar det,  utan att nå människor i världen med min musik. Att dom ska känna igen sej och förstå att det handlar om dom. Och jag vill att den Helige Ande ska dra människor till Jesus. Att dom ska bli berörda av Honom.

Det finns dock s.k. Cross Over sånger anser jag som talar ett annat språk men på ett sätt som folk förstår. T.ex. sjöng jag under en tid West Side Storys ”Somewhere” som talar om längtan efter vad som mycket väl kan vara himmelen. Jag vill också försöka skriva såna sånger. Jag har full tro på kraften i Guds ord, men ibland kan valet av andra ord i en sång bli en slags översättning där vi talar till folk där dom är.

I höstas gjorde jag en konsert här i Arizona. Det var svensk publik  så jag gjorde låtar från min nya CD som handlar om tro och frälsning,  plus ett par av mina gamla hits. Jag visste att jag måste vara försiktig med mitt sångval. Många var rädda innan och i vetskap om att jag är kristen försäkrade man sej om att jag förstod sammanhanget och förväntningarna. Eftersom jag inte kunde välja en gospel så avslutade jag med en riktigt svängig blueslåt istället. Den osannolika Pride and Joy. Fullt drag och jag upplevde i alla fall att Guds kraft och liv flödade ut från den låten. På ett sätt där jag tror att folk efteråt upplevde att det här var nåt helt annat. Fast dom inte riktigt förstod vad som hände. Jag tror att dom upplevde ”strömmar av levande vatten”. 

Jag älskar att få stå i Guds flod genom musiken och känna hur hans liv flödar ut och får bryta ned barriärer och öppna människors hjärtan. Har upplevt det här i USA i alla olika församlingar där jag fått sjunga. Hade en sån spelning i Sverige i somras där allting bara föll på plats perfekt. Där varje sång var levande och Gud ledde varje ord. Ingenting kan vara mer tillfredställande än att få bli använd av Gud. 

Leave a comment