full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Eva Marklund: Omständigheter

by Radio Tio | mar 30, 2016

I skrivande stund sitter jag och min man på x2000, flera timmar försenade på grund av ett bombhot i en stad i mellan Sverige. Vi är helt i händerna på en omständighet vi inte kunnat förutse. Det är natt och vi vet inte när vi kommer att vara hemma. Kanske tidigt imorgon bitti. Många tankar rör sig inom mig. När kommer vi hem? Hur skall vi orka med vårt arbete imorgon? Varför just idag? Varför just vårt tåg? Frågor som om någon vecka inte känns så viktiga längre. Då kommer vi att kunna se tillbaka och ha perspektiv. Nu rör sig allting runt det som händer i stunden och hur vi påverkas av av det som händer just nu.

Idag är det första dagen i påskhelgen, skärtorsdag. Hela påskhelgen ligger framför och budskapet om Jesu död och uppståndelse är mera aktuellt än någonsin. Kanske var det så för lärjungarna att situationen Jesus hamnat i framstod som en omständighet. Han hade varit tydlig och talat om sin död och uppståndelse men ingen av dom var beredd på att Jesus skulle fängslas, dömas och straffas med döden. Allt hände så fort, plötsligt var Jesus och lärjungarna fast in en obehaglig och hotfull situation dom inte kunde styra över. Jesu vänner flydde och lämnade honom att ensam konfronteras med det religiösa och politiska ledarskapet. För dom som levt nära Jesus och som trott att han kom
för att stanna blev frågorna många. Var han verkligen Guds Son? Skulle han inte ta över det politiska herraväldet och bli Kung över Israel? Varför döden? Hur skall det bli med oss? Lärjungarna hade inte perspektiv på händelsen de just tog del av. För dom var Jesu död en katastrof och ett misslyckande. Dom förstod inte vikten av det som hände eftersom dom inte hade perspektiv.

Jesus död såg ut som ett nederlag, men uppståndelsens konsekvens är oerhörd. Lärjungarnas förvåning och tvivel över att graven var tom blev ännu en omständighet att bearbeta. En del trodde men en del tvivlade. Kan det vara sant? Hur kan en person som utstått detta lidande levande lämna sin grav? Var är han nu? Kan kvinnorna sett rätt när de såg honom levande? Frågor som säkert rörde sig inom Jesu närmaste vänner. Efter några dagar mötes Jesus lärjungarna levande uppstånden. Allt förändras och nu ser vi perspektivet på denna katastrof. Vi har en Jesus som inte är död han lever. Han har besegrat dödens makt och ger evigt liv till den som tror. Den omständighet Jesus hamnade i har fått konsekvens för hela världen. Världens viktigaste händelse fick världens viktigaste konsekvens.

Att sjunga om denna händelse och om det blodet som rann från Jesus kropp. Ett blod som blev betalningen för dig och mig är de starkaste och mest verksamma sångerna. Dom berör mitt hjärta och förvandlar mitt perspektiv. Plötsligt ser jag mig själv och mina omständigheter på ett nytt sätt jag får perspektiv.

Leave a comment