full screen background image

Så var det slut - och vi utvärderar

 
Skolavslutning - och jag har utvärderat elever med ca. 220 betyg. 
Och själv blir man utvärderad av elever, föräldrar och skolledning om hur man klarar av sitt arbete, kunskapsmässigt och socialt. 
 
Dokumentation ska finnas så jag kan redovisa mina resultat av betyg. Inget får lämnas åt slumpen eller subjektivt tyckande. Det är styrt och reglerat, men många gånger undrar vi lärare: "Vad menar de egentligen på Skolverket? Har de själva koll på läget, eller…?"
Men vi gör så gott vi kan - hoppas vi. 
 
 
Så är det dags för semestrar för många av oss, och när den är över kanske vi har lite nya tankar och idéer inför framtiden. Det känns som om ett och annat bearbetas i det undermedvetna, för att få ny kraft när sommaren är över. 
 
Men det är inte alltid självklart enkelt. 
En del känner sig tilltufsade av livets omständigheter, eller så känns det som om det är över... Andra lever mitt i blomningen, medans andra väntar på "sin tur".
Som vallmon, roderdendron, hortensian eller flädern....
 
 
Jag skall stärka trötta själar, 
Och alla utsvultna själar skall jag mätta.
Jer. 31:25
 
 
Det är lite olika "medicin" för olika själar, för vi kan känna oss som fångar i ett slaveri, som behöver sin egen behandling.
 
Det finns kunskap som hjälper att oss förstå och erfarenheter som berättar,  men vi måste även se att det finns en vishet och insikt som bara Gud kan ge, in i våra liv, för att förstå skeenden och händelser. Så länge vi söker mänskliga naturliga förklaringar och vägar, får vi mänskliga och naturliga svar....
När vi behöver se större, längre, och få perspektiv som inte finns  i det naturliga, då får vi komma till den plats där Gud vill tala till oss
Ja, egentligen får vi ju alltid vara där...
 
 
Nu har Herren, vår Gud, bevisat oss 
ett litet ögonblick av nåd.
Han har låtit en räddad skara bli kvar av oss
och gett oss fotfästet på sin heliga plats,
för att han, vår Gud, 
skulle låta ljus gå upp för våra ögon
och ge oss andrum i vårt slaveri. 
Esra 9:8
 
 
Att ta en stund att utvärdera och reflektera över det som varit är inte helt fel, när vi får lite andrum.
I våra personliga liv, familjer, arbetsplatser och kyrkor...
 
Hur ser strukturer, ordningar, prioriteringar ut? Vem styr och ställer, eller har det utvecklats självutnämnda ledare, småpåvar och där ledarskapet vacklar, eller borde bytas ut? Ibland kan en liten kursändring på en enda grad, göra att man missar målet. 
Och alla är med på skutan.
Och alla har ett ansvar och mandat att tänka till och även tycka till.
Ordet är TILLSAMMANS!
 
Hur ser kulturen ut? Försöker man att anpassa sig efter tidstrender, där det är grundläggande värderingar som man egentligen tror sig utgå ifrån? Och synen börjar bli grumlig.... En kultur som säger en sak, men lever en annan. Utredningar tillsätts för vissa, samtalsterapi för andra, och man nagelfar situationer för förtroende, tillit, och trovärdighet, har blivit en bristvara. Och man undrar...
Så har vi pedagogik inom skolan, ekonomiska intressen inom företagsvärlden, fritidsintressen i familjen och teologi i kyrkan. Vad är bestående värden och sanningar, som gäller i alla tider? Vad är förhandlingsbart och vad ska man lämna? 
 
Strukturer - Kulturer - Pedagogik/ ekonomiska intressen/ teologi/ fritidsintressen
Jo, det är där vi rört oss i vår utvärdering på min arbetsplats. Hej och hå vad det ven och blåste!! Men värdet av allas medverkan kan inte nog understrykas. Kan vi, får vi...?
Det är tillsammans vi arbetar, för gemensamma mål, med en gemensam värdegrund - och ALLAS input behövs för att se den hela bilden.
Here we go! 
 
Förtroende är inte något man kan kräva.
Bara något man kan förtjäna.
Och det gäller oss alla!
 
Ett ljus ska få upp för våra ögon
Och ge oss andrum.... 
 
 
Eleonora Lahti
Uppsala

Veckans bloggare:
Eleonora Lahti

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Ingalill Vaim: Sök Guds rike

by Radio Tio | apr 20, 2016
Jesus är så långt ifrån man kan komma, en religiös 'symbol' eller en programpunkt i ett mötesprogram. Han sysslar inte med 'ministry jämförelse' eller ett jagande efter kristen celebritet/kändis status. Detta är endast ett uttryck för vår själs osäkerhet och behov av bekräftelse. 

Gud upphöjer oss till en plats av tjänande och inflytande i Guds rike i enlighet med Hans plan och syfte med våra liv. Det vi försöker 'ta oss' blir också det vi själva får hålla vid liv så att säga. Det som kommer ur Faderns hand bär alltid vila med sig. Vila från egna verk. 

När ministry eller tjänst drivs framåt pga behovet av pengar och ekonomi ligger främst, då kan vi frestas att 'ta saken i egna händer' utifrån bekymmer eller oro för hur det skall gå för oss. Min man och jag har levt vårt liv de senaste 30 åren i en absolut beroende ställning inför Fadern vad gäller vår ekonomi och uppehälle. Löftet är och förblir det samma dör evigt: "Sök Guds rike och Hans rättfärdighet så skall ALLT DET ANDRA, tillfalla er"! (Matteusevangeliet 6:33)
Vi skulle nog kunnat gått sönder av oro om inte detta ordet hade lägrat sig i oss som den mäktiga uppenbarelsen den är! Vilka äventyr vi har varit med om! Skulle kunna skriva böcker...

Han söker heller inte efter en massa pliktuppfyllande troende som stressar pga av inre krav som oftast kommer ur känslor av otillräcklighet - inför Gud och inför människors förväntningar.

Jesus är närvaron av Gud själv inom mig. Han uppfyller mig med sin skönhet - den gör att alla tunga tankar skingras. Han bekräftar mig, och när Han är här hos mig då är Guds Rike som är frid en påtaglig, kännbar och alltomfattande verklighet. 

Här och nu finns bara ett enda - en sanning som famnar mig och håller min själ innanför Förlåten - att allt flödar utifrån Honom och Hans närvaro. Här befrias jag från jämförelsens förbannelser och alla brinnande pilar - även människors förväntningar på mig. Här upplöses alla tankar av misslyckande som i ett enda "poff!" 

Marias ord blir mina idag - "Ett enda är nödvändigt". 
Du och jag Jesus. "Tror Jag det Ingalill"

Leave a comment