full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: På starka örnavingar

by Radio Tio | aug 31, 2016

Att sjunga, spela och skapa musik har varit en naturlig del av hela mitt liv. Som näst yngst i en syskonskara om sju, där alla på olika sätt sjungit och spelat så har det liksom funnits med sedan vaggan.

Att dessutom fått växa upp i en församling där jag redan i barndomen fick sjunga och spela för och med människor, som ger en förtroende och ständigt uppmuntrar, är en välsignelse som inte är alla förunnat.

Församlingsmusik med betoning på körmusik och lovsång är det som upptagit det mesta av mitt musikutövande, oftast som ackompanjatör men på senare år allt oftare som arrangör och kompositör.

När Märtha-Greta Halldorf blev min svärmor fick jag tidigt  ta del av hennes dikter, ofta med en önskan att någon gång sätta melodier till desamma. Det skulle dröja drygt tio år innan den första dikten blev tonsatt.

Året var 2012, jag skulle fylla fyrtio. Vi hade nyligen flyttat från Göteborg till Mullsjö. Jag hade ett nytt jobb och tog på mig alldeles för många ansvarsuppgifter. Kort sagt, många faktorer ledde till att jag blev sjukskriven en tid för utbränningsymtom. Sjukskrivningsperioden blev en tid för djup självrannsakan.

Jag påbörjade ett rensningsarbete,  av allt onödigt i mitt liv, som pågått fram till denna dag. Själen började sjunga igen på ett sätt som jag inte upplevt sedan innan vuxenlivet började. Melodier och sånger liksom rann ur mig likt smältvatten en vårdag. Jag tog mig också tid att titta på svärmors dikter och tonsättningarna infann sig med  en självklarhet jag inte upplevt tidigare. De liksom sjöng sig själva… Märtha-Greta har en naturlig musikalitet som präglar hennes dikter och som gör dem tacksamma att tonsätta.

Tjugo av dessa tonsatta texter gavs i veckan ut på Tomsing förlag under titeln "På starka örnavingar". En blandning av solosånger, duetter och fyrstämmiga körarr med traditionella kristna texter. Att samarbeta med svärmor har varit spännande och lärorikt. Jag har också insett behovet svensk kristenhet har av att sjunga nyskrivna texter från de lite äldre människorna i våra gemenskaper. Vi behöver de äldres erfarenheter och syn på vad det innebär att vara kristen i våra gemenskaper. De flesta nya sångtexter vi sjunger är skrivna av betydligt yngre...

En personlig favorit bland svärmors dikter är just dikten ”På starka örnavingar”. Det är så jag upplever det att vara kristen många gånger, att liksom vara buren på starka örnavingar.

”På starka örnavingar jag lyfter genom tro,
därunder ser jag världen som saknar rast och ro.
Min oro känner ingen, men den som ser och vet
skall bära mig på vingen för tid och evighet”

Magnus Brengesjö den 28/8 2016

Leave a comment