full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Lena Andersson Hubbard - Ett ljus och salt

by Radio Tio | okt 12, 2016

Det är svårt att inte tänka på politik i dessa tider. Speciellt om man som jag bor i USA där vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som mycket väl kan avgöra om Amerika kommer att fortsätta vara ett kristet land med den frihet som det innebär.

Jag var aldrig särskilt intresserad av politik när jag bodde i Sverige. Kändes sällan som att det hettade till och berörde. Här i USA är allt väldigt polariserat och kristna värden står helt klart gentemot en mer liberal livssyn. I Sverige står liberalerna för en mer konservativ syn men här betyder liberalism vänsterinriktning. När jag besökte Rikard Olssons Sommarkväll förra sommaren kom jag i samspråk med två av de medverkande. Jag sa mest på skämt att det verkade vara mest sossar i programmet och att jag själv nog borde betraktas som högerextremist eftersom jag är både kristen och konservativ. Dom skrattade åt det men tyvärr så är det ju så att kristna ofta betraktas som en farlig höger. Hur har det blivit så?

Jag tror inte att vi som kristna ska sticka huvudet i sanden och låtsas som att allt är väl. Väckelse börjar med oss själva, men det slutar inte där. Kanske jag borde skriva om lovsång. Jag älskar att lovsjunga och prisa Gud! Jag går till en församling just nu där anden av lovsång är väldigt stark och dit jag går utan ögon make-up eftersom jag vet att tårarna kommer att rinna i tillbedjan.

Men vi lever också i den yttersta tiden och så mycket står på spel just nu. Gud öppnar våra ögon så att vi kan se. Vi är inte dumma kristna, vi har urskiljning.

Jesus stötte sej med etablissemanget ständigt. Han har uppmanat oss att följa i hans fotspår. Vi ska vara världens ljus och jordens salt i en tid av förruttnelse. För människor i världen som söker efter sanningen och har fått nog av allt som händer är det befriande att få höra sanningen utan kompromiss. Det vet jag av egen erfarenhet. Jag hade varit sökare i många år och det var så underbart att få komma till en församling som predikade evangelium klart och tydligt.

Här i USA har jag redan röstat i primärvalet och kommer att rösta på samma sätt i november. Jag tror inte att våra ledare behöver vara kristna men dom behöver värna om kristna värden. Dom behöver inte heller vara perfekta men behöver ha människors bästa i åtanke och inte drivas av en ideologi eller agenda som går emot vad människor i allmänhet vill ha. Eller som står i strid med Guds ord.

En sak som Trump har sagt att han kommer att ta bort om han blir president är lagen som säjer att kyrkor kan förlora sin ideella status om dom talar om politiska ting i kyrkan eller agerar politiskt. En lag som effektivt har stoppat till munnen på kristna ledare sen 60-talet eftersom det skulle innebära att man måste betala skatt och för många kyrkor ekonomisk undergång.

Trump har också gjort sej känd för att vilja bygga en mur i söder. Det står faktiskt att Gud har satt upp gränser för länder och det finns många ord som talar om just det. Bl.a. i Apostlagärningarna 17:26

”Och han har skapat människosläktets alla folk, alla från en enda stamfader, till att bosätta sig utöver hela jorden; och han har fastställt för dem bestämda tider och utstakat de gränser inom vilka de skola bo” –

”Vem har fastställt jordens alla gränser? Vad heter han, och vad heter hans son -- du vet ju det”? Ordspråksboken 30:4

Gud har satt upp gränser inte bara för länder men också för t.ex. årstider, kontinenter, moraliska principer att leva efter m.m. Men länders gränser precis som alla andra gränser som Gud satt upp finns där som ett beskydd tror jag. Både för dom som bor där men också som en fristad för människor på flykt. Vi värnar om människor på flykt men vi har också rätt att stänga ute det som är ont.

Vi behöver ledare som inte är s.k. politiskt korrekta. Den korrektheten tror jag är ett av dom största hoten i vår tid och kommer att bli vårt fall om vi inte vaknar upp till sanningen.

Många, många kommer också att gå evigt förlorade p.g.a. den korrektheten. Därför att vi inte stod upp för sanningen, dör människor i sina synder.

Vi behöver lag och ordning så att människor kan leva i fred och inte känna sej hotade på något sätt. Jag följer vad som händer i Sverige och vet att det nu finns områden där inte ens polisen kan gå in. Där man kastar sten på ambulanser samt tvingar människor som flytt från andra länder att leva efter Sharia lagen.

”Och därigenom att laglösheten förökas, skall kärleken hos de flesta kallna”. Matteus 24:12

Vi vill ha ett samhälle där det är lätt för människor att bli frälsta. Det är Guds eviga plan.

” Var inte delaktiga i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem i stället. Vad de gör i hemlighet är skamligt till och med att nämna. Men allt som avslöjas av ljuset blir synligt,   för allt som uppenbaras är ljus. Därför heter det "Vakna, du som sover. Stå upp från de döda, och Kristus ska lysa över dig. Tänk alltså noga på hur ni lever, inte som ovisa människor utan som visa. Ta väl vara på varje tillfälle, för dagarna är onda.”. Efesierbrevet 5:11-16

Och till slut. Vi som kristna individer älskar människor och  den strid vi för är en andlig strid.

” Vi kämpar inte mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna”. Efesierbrevet 6:12

Jag skriver utifrån min horisont och utifrån vad mitt hjärta är fullt av men jag tror att hela världen berörs av vad som händer här i USA. Jag hoppas verkligen att Amerika ska få fortsätta att få vara ett starkt, kristet land och en stormakt i maktbalansen i världen. Tänk på vad som skulle komma istället .…

Leave a comment