full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: Sitt ner vid Jesu fötter

by Radio Tio | dec 22, 2016
Som församlingsmusiker och lovsångsledare så sitter jag med i ett gudstjänstråd som planerar innehållet i gudstjänsterna. För ett par veckor sedan så satt jag med i möte som tog sikte på vårens gudstjänster och samlingar. Under en lång tid har söndagskolans ledare flaggat för att de är alldeles för få för att orka varje söndag så till slut togs beslutet att ha söndagsskola en söndag i månaden och låta barnen vara med på de övriga gudstjänsterna. 

Söndagsskolans kris att få ledare i mellangenerationerna att ställa upp är bara en av många frivilliguppgifter i församlingens verksamhet där det finns stora behov av fler frivilliga. Våra anställda församlingsledare har talat mycket om Isak-generationens (de medelålders) viktiga uppgift att brygga emellan Abraham-generationen (de äldre) och Jakob-generationen (de yngre). 

När vi nu satt på planeringsmötet inför vårens gudstjänster så kom det upp igen. Hur viktig Isak-generationens funktion är i församlingen. Jag är själv 43 år gammal och tillhör denna generation och jag satt och tänkte på alla mina vänner i församlingen som hör till denna grupp. Flera av dem har haft utbränningssymtom (jag är en av dem) och blivit oerhört försiktiga med sina engagemang. För andra har relationen med livskamraten fått ta den hårdaste smällen och resulterat i skillsmässa. Några har svårt att komma till gudstjänsterna och känna sig hemma bland alla duktiga människor. 

Varför är det så? Skall inte en församling vara platsen där man får komma som man är, utan krav, och bara kunna krascha? Jag kunde inte hålla tyst, jag delade min nöd för mina jämnåriga vänner som kämpar en ojämn kamp mot livets alla måsten och frågade om vi som församling inte borde erbjuda en chans att kliva av istället för att kliva på? En chans att kliva av från alla måsten och förväntningar. En chans att säga nej till mer engagemang och erbjudas vila och återhämtning. Kanske retreater?! 

Om en vecka är det jul och för många så innebär dessa sista dagar en massa stress för att få allt färdigt. Jag tänker då på Maria som valde att sitta ner vid  Jesu fötter och lyssna till honom istället för att ordna med allt som "måste ordnas". Och hon fick Jesu bekräftelse, det var viktigare än alla måsten. 

Jag önskar att du denna Julen fick sitta ner vid Jesu fötter och släppa lite på allt som måste göras. Låt Jesu ord få fylla dig med Frid och ro mitt i all julstress!

Magnus Brengesjö den 18/12 2016

Leave a comment