full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Ingalill Vaim: Lovsång förlöser Guds kraft

by Radio Tio | jan 11, 2017

Min man Vello och jag satt nyligen och såg på en ny Youtube video av och med vår son Michael som bor i USA. I denna video ville han testa hur långt man kan köra bilen när den meddelar att du har tomt för bensin. 

Det var både kul och spännande att se hur det gick för honom - och bilen. Han hade så klart tagit med sig en kanna med extra bensin att fylla på när bilen nådde fullständigt tomt och inte ville eller kunde köra länge. Han behövde ju ta sig till en bensin station för att fylla på tanken igen. 

Plötsligt blir jag påmind om en händelse som ägde rum vintern 1983, tror jag det var. Vello och jag hade varit i Göteborg för att medverka i en ny församling som hade sina öppningsmöten denna helgen, och nu var vi på väg hem efter sista kvällsmötet till Örebro. 

Under helgen hade jag köpt en ny lovsångs kassett med en sångerska som heter Candy Staton. Vi spelade och lyssnade på den hela vägen hem. Sångerna fyllde bilen där vi satt; och jag sjöng med efter vart som jag lärde texterna. 

Vi kände närvaron av Gud så starkt i bilen och vi sjöng och lyssnade, bad och prisade Gud - och DÅ händer det!! På motorvägen in mot Örebro vid midnatt, i mörkret, får vi total bensinstopp! 

Vi hade inte ens tänkt på eller sett att bensin tanken visade tomt, så där stod vi. "Men hjälp, vad gör vi nu" sa jag till Vello?! Det kändes inte alls roligt att sitta där i mörkret; inte ha nån mobil att kunna ringa nån ( mobiler fanns ju inte så klart..) och att inte ha bensindunk i bilen heller. 

När jag tittar ut i mörkret ser jag i sidospegeln en bil som närmar sig och stannar upp bakom oss. Vello går ut för att säga något till mannen om behovet av bensin, men då har mannen redan gått till sin bagagelucka och tagit ut en stor kanna bensin som han kommer bärande med.

Det förunderliga är att han säger inte något, utan börjar hälla i bensinen efter att Vello har öppnat tank locket. Det är som att inga ord behövs sägas där i natten. Vello tackar honom så mycket för hjälpen, mannen ler lite och nickar, och Vello sätter sig tillbaka in i vår bil. Vi väntar på att han skall köra förbi oss, men ingen bil kom och inte gick det att vända på motorvägen och köra åt motsatt håll heller. Vi vänder på oss för att se vart han tog vägen...

Mannen och bilen var spårlöst borta!!

Det var då, efter en stund, vi insåg att det måste ha varit en ängel sänt från Gud att hjälpa oss. Vi hade varit så upptagna med lovsång i bilen, så jag tror att Gud tänkte så här: "Dom är så upptagna med Mig och har glömt att fylla på bensin, så nu må Jag gripa in och fylla deras behov"! 

Ja, vet du? Lovprisning och tacksamhet förlöser Guds kraft rakt in i våra liv och omständigheter - och kan även förlösa änglabesök en mörk vinternatt på en motorväg någonstans i Sverige. 

/ Ingalill Vaim

Leave a comment