full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Magnus Brengesjö: Ett kryddmått bön och bibelläsning per dag

by Radio Tio | feb 22, 2017
Har du som jag svårt att få bönen och bibelläsningen att bli en vardagsrutin? Då kanske Peter Halldorfs visdomsord kan hjälpa dig på samma sätt som de hjälpt mig.

Det är drygt tio år sedan nu. Jag bodde i Göteborg då och var helengagerad i Saronkyrkans musikliv. Som förälder till en tvåring med ett andra barn på gång, samt med renovering och såsmåningom flytt till nytt boende på agendan så upptogs det mesta av tiden av måsten och krav. När vardagen är fylld av måsten och krav så kan lätt bönen och bibelläsningen upplevas som ännu ett krav eller ett påträngande "jag borde". Under denna tid erbjöds jag tillsammans med många andra ledare i Saronförsamlingen att följa med på en fyradagars tyst retreat i Bjärka-Säby, på kommuniteten under Peter Halldorfs ledning.

Jag valde att anmäla mig och inte anade jag då hur mycket dessa fyra dagar skulle påverka mig och djupt omprägla mina tankar. Det första dygnet på denna tysta retreat gick åt till att vänja sig vid tystnaden, att låta hjulen sluta snurra, rensa sina tankar och tömma sitt inre. Med detta kom tröttheten. Dygn två var ett dygn av sova, vila och återhämta sig. Dygn tre började det hända något...ett nytt uppvaknande, en ny hunger av att lyssna och ta in. Varje dag på eftermiddagen så hade Peter Halldorf en halvtimmes andlig rådgivning för alla oss som deltog på retreaten.

Jag glömmer aldrig vad han sa den tredje dagen. Han talade om hur man kan få bibelläsningen och bönen att fungera i sitt liv. Han jämförde livet med en måltid, och att vi som kristna är saltet, kryddan som är så viktigt för att ta fram smaken.

Han fortsatte med att säga att skall man klara av att var dag läsa bibeln och be så skall man använda kryddmåttet, inte decilitermåttet eller något större mått. Nej, ett kryddmått som man klarar av varje dag. Det är bättre med ett litet mått av bön och bibelläsning varje dag än ett större mått någon gång ibland.

Dessa visdomsord har hjälpt mig radikalt i mitt förhållande till bönen och bibelläsningen. Jag har märkt att kryddmåttet fungerar, jag kan klara av en vers och bön varje dag och det räcker för att ge mitt liv sälta och smak.

Sedan kommer dagar då någon vers lockar en att läsa mer och be mer för det är ju så det är med kryddor. I rätt proportioner så kan de locka fram hungern på ett suveränt sätt.


Magnus Brengesjö, Mullsjö 19/2 2017

Leave a comment