full screen background image

Ljuset, värmen, våren

Visst är det helt underbart när våren kommer. Solen strålar och naturen börjar återigen spira av liv. Det som var mörkt blir ljust, det som såg dött ut har åter bevisats vara full av kraft och liv.

För de flesta människor kommer våren och solen som en räddare i nöden. Känslan av att gå på sparlåga under vinterns mörker och kyla drabbar troligtvis de flera av oss. Många människor jag talar med mår dåligt under årets mörkaste månader. De känner sig isolerade och ensamma vilket ofta genererar till ett depressivt tillstånd. Men så fort solen börjar stråla i större kraft och värmen sakta hitta sig tillbaka så släpper det som upplevt tungt och mörkt och en känsla av förlossning gör sig påmind. Man ser människor le i större utsträckning,. Man tar sig tid att träffa människor och socialiserar mer, något som ligger i vår natur, gemenskapen med andra.

Det andliga fungerar på samma sätt. Precis som vi människor är beroende av solljuset så är vi beroende av Guds ljus. Gud är ljus och i honom finns inget mörker. Vi kan leva en tid i det mörka, dunkla men får vi inte ljus i vår själv och ande så stagnerar vi, det andliga livet tar slut. Livet finns i ljuset som finns hos Gud. Naturen behöver ljuset och värmen för att helt kunna slå ut och blomstra i all sin kraft. Vi behöver Guds värme och ljus för att vi ska kunna växa och frodas i all vår kraft.

Gud har skapar allt. Guds skapelseverk är vackert och Gud vill att vi ska njuta av Hans skapelse. Varje del av naturen är en reflektion av Guds skönhet och jag är övertygad om att naturen därför är en helandekraft för vår kropp.

När man ser på det Skandinaviska klimatet blir det så konkret när våren anländer. Från att träden och marken är nakna efter vinterns karga grepp sker sen en explosion av grönska. Låt Guds ljus rikligen få blända dig så att ditt andliga liv också får uppleva explosionen av värme och ljus som generera i andlig grönska.

”I hans kölvatten strålar vägen av ljus… ” Job 41:23

”Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus det vi ljus.” Ps 36:10

”Detta är det budskap som vi har hört från honom och som vi förkunnar för er, att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom.” 1 Joh 1:5

 

Med önskan om allt gott

Maria Owiredu
Radio 10


Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Vad är Musik?

by Radio Tio | sep 29, 2017
Blogginlägg i repris av Alf Lax...30 nov 2016

När jag tänker på musik, så hissnar min tanke! 
Vad är musik, kan jag förklara det? Måste erkänna, att det kan jag inte. Att förklara vad musik är, vore nästan detsamma som att jag skulle kunna förklara vem Gud är.

Nu tror jag mig veta vem Gud är, genom bibelns ord. Men aldrig har jag sett honom,aldrig har jag skakat hand med honom, aldrig har jag kramat honom. Ändå tror jag mig veta att han finns här mitt ibland oss.

Likaså är det med musiken för mig. Jag kan inte skaka hand med den, eller krama den i min famn rent fysiskt. Men jag kan känna den, uppleva dess kärlek och kraft! 

Jag tror att musik är en gåva från Gud, lika svår att förklara som Gud själv. Den förenar, styrker, blottar och leder oss in i sanningen om oss själva. Vi känner igen oss, vi kapitulerar och blir avklädda och framför allt: vi försonas med varandra. 

Det är klart att musiken kan missbrukas och skapa hat m.m eftersom den har en sådan dynamik i sig själv. Det beror på vem som håller i taktpinnen.

Men att musiken i sig själv, är en gåva från Gud, är för mig helt naturligt. Lika naturligt som att Näktergalen, Staren eller Lövsångaren sjunger sitt lov till Gud!

Musiken har varit och är en stor del av mitt liv. Den har följt mig sedan barnsben. Minns att jag rullade och sjöng mig själv till sömns, redan som treåring. När jag sjöng, gav det mig en slags trygghet som jag inte kan beskriva med ord.

En hel del forskning pekar på att klassisk musik kan till och med påverka fostret i moderlivet, på ett positivt sätt. Så frågan är, vad är musik?

För mig är musik ett oförklarligt begrepp. Som att försöka förklara hur ljudet uppkom. Ljud finns och örat finns, människans förmåga (såväl som djurens) att uppfatta ljud, har funnits ända från begynnelsen. 
Men vad är det som får människan att skilja på oväsen och musik? Vad är det som förhoppningsvis, får människan att tycka om Koltrastens sång, och inte kalla den för oväsen? En tjur som brölar, en Elefants trumpetstöt, ett lejons rytande. Varför tycker vi inte det är musik, jämfört med näktergalens sång osv?

Jag kan inte svaret. Men för mig är musik en gåva från Gud. Den har sitt eget väsen och liv. Men ändå får vi vara med och skapa den. Fantastiskt!

Vad är det då vi klassar som musik? En del gillar hårdrock, andra tycker bara att det är ett oväsen. Somliga gillar klassiskt, andra gillar jazz. Några gillar blues och andra country. Somliga tycker om "lovsång" medans andra gillar psalmsång.

Men en sak är säker, och det är att alla olika stilar är ett uttryck för musik. Musik som kan lyfta och förena människor oavsett tillhörighet. Musik som kan skapa atmosfär och inspirerar till gemenskap som bryter ner murar och hinder. Likväl som den kan ödelägga, om bitterhet, hat och hämnd får den i sina händer.

Men om den får bli ett uttryck för vår innersta längtan och passion. Då tror jag att musiken är en kraft som öppnar upp våra sinnen för det Gudomliga.

/ Alf Lax
 

Leave a comment