full screen background image

Kom ut ur öknen

 

Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. Ord 3:5

Förra månaden fick jag privilegiet att predika i en fantastiks församling I Malmö, Malmö International Church. Ämnet handlade om ökenvandringen, det vill säga den andliga ökenvandringen som oftast får sitt uttryck även i den fysiska verkligheten. Min erfarenhet säger att vi alla går igenom dessa öken perioder någon gång i livet. Den kan pågå olika länge och vara olika ofta. Mycket beror på vårt eget sätt att agera under tiden i torka. Jesus själv hade en period i öknen där han blev testad av djävulen. Bara det säger en hel del, det är alltså inte synd i sig bara för att man har en ökenperiod utan det handlar om vad vi gör av den perioden som avgör resultatet. Det vill säga: går vi starka ut den eller har vi brutits ner och kanske till och med förtorkat vårt andliga liv?

Precis som Jesu upplevelse, är ökenvandring är en tid för prövningar, en tid då vi faktiskt blir testad i vår tro. Israeliterna å andra sidan fick genomgå en ökenvandring på 40 år på grund av olydnad enligt bibeln men även där handlade det om att bli testad i sin tro.

Min tolkning av den andliga ökenvandringen är att det finns två typer av vandring. Delvis finns det en ökenvandring där Jesus själv tillåter oss vandra med syfte att bli prövad och testad i vårt tro. Tänk själv hur lätt det är att säga ”Gud är god, allt är väl” när livet är bra och vi upplever oss välsignade i allt. Det är värre när vi faktiskt går igenom svårigheter och prövningar i livet, det är inte lika lätt att prisa Gud och ge honom äran för allt då.

Men jag ser också en annan typ av ökenvandring, en vandring som vi själva väljer att gå in i. Denna vandring handlar ofta om att vi är oförsiktiga och naiva. Vi tycks tro att vi har koll på allt och därför behöver vi varken läsa bibeln eller be. Vi behöver antagligen inte heller kristna vänner och ledare omkring oss som hjälper och stöttar oss. Precis på samma sätt som vi behöver mat varje dag för att orka leva så behöver vi andlig mat för att kunna leva ett andligt liv. Vi kan inte äta extra mycket en dag och tro att det ska hålla en vecka. Nej, vi behöver fylla på varje dag.

Det finns många anledningar till varför vi går igenom öknen. Men en ganska vanlig anledning är att vi faktiskt har gjort fel val. Vi är kanske på fel plats eller valt fel saker i livet som gör att allt runtomkring oss är ökentorrt och tillväxten helt obefintligt. Även om öknen är torr och livlös så finns det trotts allt växter som på något sätt lyckas överleva. De växer, men det går oerhört sakta. Även om det bara är lite vatten så är de fortfarande i behov av vatten. Skulle det aldrig regna i öken skulle även dessa växterna till slut dö ut. Så är det också med oss, vi kanske kan överleva en längre tid i öknen men vi ser väldigt lite frukt/resultat i vårt liv, till slut dör vårt andliga liv helt. Vi är trotts allt i behov av det andliga vattenflödet för att överleva.

För att kunna blomstra i vårt liv och framför allt vårt andliga liv så måste vi hålla oss nära vattenkällan, som är Jesus. För att helt kunna veta hans tankar och planer över våra liv så kan vi inte dra oss undan eller ignorera Hans ord. Jesus har en plan med ditt liv, han vill se dig leva det livet fullt ut. Våga lita på hans ledning.

Glöm inte att kampen finns i ditt sinne. Vad är det vi fyller våra sinnen med? Oavsett om vi är i öknen eller inte så kommer Jesus aldrig att lämna oss. Han finns där och vill leda oss.

Är ökenvandringen något Jesus har tillåtit dig vandra så kommer han med säkerhet att finnas där för dig genom allt. Men är ökenvandringen något du själv har orsakat så uppmanar jag dig att vända om och gå tillbaka till den plats i ditt liv där du kände att Gud faktiskt var med dig.

Med önskan om allt gott

 

Maria Owiredu

Radio 10

Veckans bloggare:
Maria Owiredu

 
 
Marie Lönngren Sonesson
 
Marie Lönngren Sonesson
Tidigare inlägg från

Kul att vara tillbaka!

by Radio Tio | okt 10, 2017

Som nån annan skrev, kul att vara tillbaka här på bloggen. Jag skriver alltid lite från mitt amerikanska perspektiv eftersom jag bor i USA sedan 16 år tillbaka. Men jag försöker ändå följa med vad som händer i Sverige. Så glad att Internet och Facebook finns!

Jag var hemma i Sverige i augusti i 3 ½ vecka. Mest för att se till mina föräldrar som börjar bli till åren, men jag gjorde även 2 konserter som båda kändes väldigt välsignade. När vi gav ut min CD ”Open Your Heart” 2015 så hade jag i stort sett varit borta från den s.k. branschen i 30 år och det kändes lite som att jag fick slå mej in. Gud var med men det var ändå lite tufft som att man fick böna och be om att få spelningar. Dom här 2 konserterna var helt förberedda och jag blev glatt överraskad över gensvaret. I båda fallen var det eldsjälar som jag inte kände sedan förut som ordnade med allt och absolut ville att jag skulle komma och sjunga. 2015 hade jag och min man i stort sett bestämt att förutom min gamla hit ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”, (som jag inte kommer undan), så skulle jag bara sjunga sånger från CD:n och promota den. Nu 2 år senare upplevde jag att det var viktigt att ta med flera av dom gamla sångerna. 

Förra året fick jag bakgrunder till dom här sångerna från förr från Thomas, en glad broder och musiker i Blekinge. Jag gjorde t.ex. sånger från min vis-LP ”12 Nya Visor” från 1972 som innehöll specialskrivna sånger för plattan. Olle Adolphson skrev t.ex. ”Nu kommer kvällen” med profetisk text.

”Nu kommer kvällen och solen går, och skuggorna är nära.
Snart tystnar sången och natten rår, och blir kanske svår att bära.
Så sjung mens himlen ännu är ljus, och sång kan ge ro och lisa.
I våldets natt, i ondskapens hus, då hjälper oss ingen visa.
Men ska den dödas när modet flyr, för mörker nöd och fara.
Så ska den födas när dagen gryr. Då blir åter gott att vara”.

Jag sjöng även Ted Gärdestads ”Sol, vind och vatten” med text av Kennet Gärdestad som också skrevs för min platta och även har ett profetiskt inslag tycker jag. Det här är bara versarna.

Ӏnnu spelar syrsor till vindarnas sus
Ännu rullar kulorna på skolgårdens grus
Och än strålar solen på brunbrända ben
Ännu ruvar fåglarna fast timmen är sen

Det finns tid till försoning innan dagen är förbi
För jag tror, jag tror på friheten jag lever i
Och är det inte verklighet
så drömmer jag

Jag vill veta vägen till herdarnas hus
Jag behöver att omges av en ledstjärnas ljus
Det skymmer vid Sion och natten blir sval
Men än doftar blommorna
i skuggornas dal

Det finns tid till försoning innan natten slagit ut
För jag tror, jag tror att livet får ett lyckligt slut
Och är det inte verklighet
så drömmer jag”

Upplevde hur dom här sångerna gjorde att publiken även var öppen för dom nya sångerna och dom ville gärna ha nya CD:n efteråt. Jag vittnar alltid och berättar om mitt liv före och efter frälsningen. Jag tror att om man klart och tydligt står för Jesus så kan smörjelsen ibland vara på dom icke kristna sångerna därför att dom talar ett språk som människor förstår. Den här konserten var i Karlstads Domkyrka och det var fullsatt. Det hade jag inte väntat mej men det var verkligen roligt. Den andra konserten var i Norrköping tillsammans med många andra artister. Det var också välsignat och jag hade många bra samtal. Känner mej som fisken i vattnet i sådana sammanhang. Mer av det käre Gud Fader!

Vi jobbar vidare med nytt material. Det svåra för mej, och det kanske bara är en tankebyggnad, men jag jobbar heltid och har svårt att hinna skriva texter, göra sånger m.m. Här i USA hänger jobbet ihop med sjukförsäkring t.ex. och man har inte lika mycket tid för ”lek” här som i Sverige. Människor jobbar hårt och unnar sej knappt någon ledighet. Beder om rätt balans i livet. Vad vi är kallade till är ju ändå det viktigaste. Beder också om fler öppnade dörrar i Sverige. Det är där jag har en ingång och där finns det människor som vill lyssna och som så innerligt behöver evangelium.

Var välsignade!

 

 

Leave a comment